Zombie droga už zabíjí i v Česku. Smrt může nastat po prvním užití, varují experti

Fentanyl je možné získat z lékařských náplastí na utišení bolesti.

Zneužitý zdravotnický materiál z nemocnic

Fenomén fentanyl je i v Česku. Smrtící látku známou jako zombie droga získávají uživatelé z použitých náplastí na tišení bolesti. Hledají je v použitém zdravotnickém materiálu v areálech nemocnic. Fentanyl zabije po celém světě každý den stovky lidí, oběti jsou už i v Česku. Člověk může zemřít už po prvním užití.

Zkroucené postavy v křečovitých pózách připomínající zombie, bezvědomí a silná návykovost. Fentanyl, zabijácká složka takzvané zombie drogy, dorazila z Ameriky do Česka a už si vyžádala své oběti.

ČTĚTE TAKÉ: Drogy pohlcují české děti. V nemocnicích jich končí 30krát víc než před 10 lety, tvrdí lékaři

Jeden z případů se odehrál v Bruntálu, 43letá žena zemřela po použití fentanylové náplasti. „Již první dávka, pokud si ten člověk vezme své obvyklé množství, na které je zvyklý u těch pouličních směsí, ho může zabít,“ uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Fentanyl je zhruba padesátkrát silnější než heroin a stokrát silnější než morfin. Odhadnout množství, které vás nezabije, se dá těžko. Získat se přitom dá z lékařských náplastí na tišení bolesti, například u onkologických pacientů. A to i z těch použitých.

„Ty totiž ne vždy skončí ve spalovně, někdy jsou v nějakým odpadu, takže ti uživatelé použité náplasti vybírají z košů,“ sdělil toxikolog a vedoucí forenzní laboratoře Martin Kuchař.

Po cestě z košů do spalovny jsou náplasti uskladňovány na vyhrazených místech, jako třeba ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Nebezpečný zdravotnický odpad v pytlích a barelech tam směřuje přímo z ramp do určených prostor, přesto redakce CNN Prima NEWS jeden pytel venku našla. V něm ale prý materiály s obsahem opiátu nebyly.

„Pokud se ptáte na přípravky s obsahem opiátů, tak ty podléhají navíc přísné kontrole a evidenci,“ upozornil mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Z námi oslovených pražských nemocnic se k uskladňování nemocničního materiálu nikdo nemohl, nebo nechtěl vyjádřit. I jedna použitá náplast přitom znamená reálné nebezpečí.

„Záleží na tom, jak dlouho to měl ten pacient na kůži. Nicméně se dá říct, že velká část z toho může v té náplasti zůstat, a stále z ní lze vyvařit aktivní látku. Můj odhad je, že z jedné použité náplasti se dá získat třeba pět dávek,“ poznamenal Kuchař.

Zatímco psychotropní látky, jako třeba LSD, jsou přísně kontrolovány, aby se k nim člověk legálně nedostal, fentanylové náplasti se dají paradoxně pořídit na lékařský předpis v lékárnách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ulice plní bezvládné zombie. Drogová krize v USA se vymyká kontrole, ukazuje děsivé video

Tagy: