Zabíjel děti a postřelil svou babičku. Kdo je útočník z texaské školy?

Teprve 18letý student má na svědomí masakr, ke kterému došlo na škole v Texasu. Mladík jménem Salvador Ramos měl v úterý chladnokrevně střílet po žácích a pedagogickém sboru. Podle CNN tam zastřelil 19 dětí, o život přišli i dva dospělí. Předtím měl Ramos ještě postřelit svou babičku. Co dalšího o útočníkovi víme?

Texaský guvernér Greg Abbott na tiskovém brífinku jen pár hodin po tragédii sdělil, že střelec nepochopitelně zabil 14 žáků i učitele a sám útočník je mrtev také. Tehdy se veřejnost dozvěděla i jméno onoho vraha – Salvadora Ramose. Později však místní politik uvedl, že počty obětí jsou vyšší.

Pachatel za svůj čin zaplatil životem. „Střelec zemřel a je pravděpodobné, že ho zabili zasahující policisté,“ upřesnil dále guvernér.

Ještě před masakrem ve škole měl mladík postřelit i svou babičku. Informaci potvrdil Abbott pro místní televizní stanici ABC13. Jako zbraň měl 18letý Ramos použít pistoli a zřejmě také pušku. S tímto arsenálem zamířil do školy, kterou navštěvuje téměř 600 žáků, jak uvedla americká CNN.

Co přesně ho k činu motivovalo ale zatím zůstává otázkou. Stejně tak i podrobnosti kolem sociálních vazeb mladého muže. Podle webu Daily Mail měl zálibu ve zbraních. Fotografie svého koníčku hojně sdílel na svých sociálních sítích.

Na Instagramu měl Ramos dokonce poslat zprávu jedné z uživatelek a označit ji na jednom snímku se zbraněmi. „Mám malé tajemství. Chci ti ho říct,“ napsal v jedné ze zpráv. „Buď vděčná, že jsem tě označil,“ pokračoval. Dívka však vylekaně reagovala, že je to ‚‚děsivé‘‘.

Vlajka na půl žerdi

Pete Arredondo, který vede oddělení místní policie, uvedl, že do dotčené základní školy chodí žáci druhé až čtvrté třídy. V amerických školách tyto ročníky obvykle tvoří děti ve věku od sedmi do deseti let.

Univerzitní nemocnice v nedalekém městě San Antonio prostřednictvím Twitteru informovala, že v souvislosti se střelbou přijala dva pacienty. Jedno dítě a jednoho dospělého. Oba pacienti, 66letá žena a 10letá dívka, jsou v kritickém stavu.

Americký prezident Joe Biden, který je na cestě z Asie, nařídil jako připomínku tragédie vyvěsit vlajky do 28. května na půl žerdi až do západu slunce. „Jako národ se musíme ptát, kdy se proboha postavíme lobby výrobců střelných zbraní? Kdy proboha uděláme to, co je třeba udělat?“ reagoval na střelbu americký prezident Joe Biden. „Už toho bylo dost,“ konstatovala americká viceprezidentka Kamala Harrisová a vyzvala k regulaci zbraní.

Tagy: