Mladík v Brně zavraždil kamarádku a pobodal její rodiče. Vrchní soud mu snížil trest

Robert Rous (vlevo) přichází na jednání Krajského soudu v Brně, 27. března 2023. Podle obžaloby pobodal dvě ženy a muže. Jedna z žen zranění nepřežila.

Nižší trest pro vraha mladé dívky

Olomoucký vrchní soud snížil trest pro dvacetiletého Roberta Rouse, který loni v září zavraždil čtyřiadvacetiletou dívku, pobodal a pořezal její rodiče, a nakonec se sám pokusil o sebevraždu. K činu se doznal a učinil prohlášení o vině. Na tragédii se prý podepsala jeho osobnost i rodinné zázemí. Soud mu uložil zároveň ochranné ambulantní toxikomanické léčení.

Stalo se to vloni v září v brněnské městské části Komín. Rous se v té době intenzivně stýkal se čtyřiadvacetiletou kamarádkou. Společně plánovali útěk, ale ve chvíli, kdy se chystali zmizet, je pravděpodobně vyrušili rodiče dívky. Pak nabraly události rychlý spád. Rous nejprve pobodal rodiče, následně zabil dívku, a nakonec se pokusil zabít i sebe.

Rodiče dívky přežili jen díky rychlému zásahu lékařů. Celý případ od začátku provází podivné okolnosti. „Obžalovaný byl pod významným vlivem poškozené. V podstatě poškozená sama jej vyzvala, aby tu zbraň otočil i proti ní. A jeho úmyslem bylo usmrtit i sebe, což se mu tedy nepovedlo,“ uvedl předseda senátu Roman Raab.

ČTĚTE TAKÉ: Vrah z Olomouce chce pro svoji oběť vyznamenání od Pavla. Vrchol cynismu, nechápal soudce

Právě údajné naléhání dívky a další polehčující okolnosti podle obhajoby opravňují odvolací soud k uložení mírnějšího trestu, než bylo 18,5 roku od Krajského soudu v Brně. „Zejména je to věk blízký věku mladistvých, protože to spáchal ve dvaceti letech, dále především výchovné prostředí, ze kterého obžalovaný pochází a vliv závislé matky na jeho výchovu,“ popsala jeho obhájkyně Věra Havlová s tím, že on sám je spíše rekreačním uživatelem drog.

Soudci ve středu nakonec dali obhajobě za pravdu a snížili trest o dva a půl roku. „Skutek je závažný, celé to jednání bylo velmi závažné, nicméně s ohledem na všechny polehčující okolnosti lze akceptovat uložení trestu níže v rámci zákonné trestní sazby,“ doplnil Raab. Trest už je pravomocný.

Tagy: