Začal soud se členem ochranky, který loni usmrtil hokejového fanouška

Soud kvůli smrti hokejového fanouška

Ze smrti hokejového fanouška v Havířově se v pondělí před ostravským krajským soudem začal zpovídat bývalý člen ochranky tamního klubu. Na opilého muže zaútočil loni v říjnu venku před halou poté, co ho kvůli vulgárnostem vyvedl ven. Dal mu facku, muž se skácel k zemi a následně zemřel v nemocnici na krvácení do mozku. Obžalovanému hrozí až deset let vězení. Státní zástupce požaduje nepodmíněný trest u dolní hranice trestní sazby, tedy okolo pěti let.

Havířovští fanoušci umí být pořádně drsní, zvlášť tvrdé jádro. Loňský hokejový zápas s Frýdkem-Místkem skončil smrtí jednoho z nich. Pětačtyřicetiletý muž zemřel poté, co ho člen ochranky vyvedl po druhé třetině ze stadionu ven a tam ho udeřil.

„Obžalovaný se cítil být vnitřně dotčen nějakými urážkami ze strany poškozeného, v důsledku čehož ho silně udeřil rukou tak, že poškozený, který byl v tu dobu značně opilý, upadl nešťastně na zem, takže tímto útokem mu bylo přivoděno zranění hlavy, na které potom později v nemocnici zemřel,“ vysvětlil státní zástupce Josef Šuhaj.

Fanoušci havířovského hokejového týmu byli poté, co se dozvěděli o smrti jejich kamaráda, v šoku. Stejně tak i sami hokejisté, kteří další zápas začali minutou ticha. „Byl to dobrý kamarád. I když o něm každý říká, že to byl opilec, tak nebyl,“ řekl o něm jeden z fanoušků.

Svého činu lituje

Jednadvacetiletý obžalovaný, který v době činu studoval na střední škole, chtěl se stát policistou a maturoval mimo jiné z juda, si přivydělával jako vyhazovač. Svého činu prý lituje.

Mladík nevyužil možnosti dohody o vině a trestu se státním zástupcem. Ten mu přitom navrhoval nejnižší možný, tedy pětiletý trest. Obžalovaný totiž tvrdí, že je nevinný. Přiznal, že nezvládl emoce a muži dal facku, ale prý mu nechtěl ublížit. Připravil se tak o možnost ještě nižšího trestu, pokud by se přiznal.

Kromě vězení i odškodné

„Bylo tam silné krvácení do mozku. Smrt je podle našeho názoru v jasné příčinné souvislostí právě s útokem, který vedl obžalovaný,“ dodal státní zástupce.

Znalecké posudky prý neprokázaly, že by byl obžalovaný agresivní. Soud je teď musí vyhodnotit, vyslechne svědky a pak vynese rozsudek. Kromě toho, že bývalému členovi ochranky hrozí několikaletý pobyt za mřížemi, možná bude muset za smrt fanouška platit doslova. Pozůstalí požadují odškodnění ve výši půl druhého milionu korun.

Tagy: