Začala další sezona pořadu Byznys. Jasno až oblačno, popsal specialista vývoj na trhu

Startuje další sezona pořadu Byznys.

BYZNYS (17)

Po prázdninové pauze začala další série edukačního pořadu Byznys, který diváka seznamuje se světem investování. Přes prázdniny provázel trhy pozitivní sentiment, září ale bývá pro investory tragické. I o tom byla v první epizodě řeč. Vývoj na burze pak zhodnotil senior portfolio manažer společnosti Amundi Petr Zajíc.

Pro investory existuje jeden měsíc, kterého se všichni děsí. A to nejen ve Spojených státech, ale i ve zbytku světa. Tímto měsícem je právě září. Historicky se totiž jedná o období, v němž se trhům daří vůbec nejhůře z celého roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pořad Byznys řeší obchod se světovými měnami. Expert popsal, jak si vede česká koruna

Není tak úplně jasné proč. Možná je to tím, že lidé přes letní prázdniny příliš neobchodují. Spíše tráví dovolenou u moře. A pak se v září znovu na trhy vrátí, a proto podle odborníků dochází v tuto dobu k nečekaným pohybům.

I přes dynamický vývoj událostí ve světě se letos investorům relativně daří. V zelených číslech je v kontextu celého roku nejznámější americký index S&P 500, stejně jako nejdůležitější evropský akciový index Euro Stoxx 50. Zpátky na koni jsou technologické tituly.

Tak třeba Microsoft, Nvidia a obecně firmy, které investují do vývoje umělé inteligence. Mírné oživení pak potkalo také fanoušky bitcoinu.

Že je nálada na trhu prozatím dobrá, potvrdil i Petr Zajíc, senior portfolio manažer společnosti Amundi. „Terminologií z počasí bych řekl, že máme skoro jasno, k večeru lehce oblačno. Platí to pro všechny třídy aktiv, vývoj je vesměs pozitivní. A stejně tak nálada,“ řekl specialista v pořadu Byznys.

I přes pozitivní signály se však podle něj může všechno rychle změnit. „Září bývá špatný měsíc, ale pak přichází říjen, který využívá poklesu. Riziko nějakého nepříliš pozitivního vývoje je ovšem spíš větší než menší. V letošním roce ke snížení úrokových sazeb ještě nedojde. Pro ČNB budou klíčová lednová inflační čísla,“ doplnil Zajíc.

O pořadu Byznys

Pořad Byznys má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou provést diváka světem investování, spoření, byznysu a peněz. Představuje základní typy aktiv – od akcií po zlato – a neotřelé názory bankéřů a finančních expertů.

První řada pořadu Byznys odstartovala 1. března, na ni začátkem září navázala druhá sezona. Epizody se vysílají každý týden ve středu. Sesterským projektem pořadu Byznys je série Krypta, která se věnuje světu kryptoměn, bitcoinu a moderních technologií a má za sebou už tři sezony.

Tagy: