Zachránil vozíčkáře, teď šel darovat krev. Ostravský policista inspiroval desítky kolegů

Ostravský policista Viktor Plonka zachránil vozíčkáře, teď daruje krev.

Ostravský policista zachránil vozíčkáře, teď daruje krev

Mnohdy bývá na místě ještě dřív než záchranka, a tak je to právě on, kdo musí pomoct. Naposledy zachránil ostravský policista Viktor Plonka život vozíčkáři, který zkolaboval na ulici. Teď se rozhodl, že ještě spolu s dalšími kolegy daruje krev.

Policejní prvosledové hlídky – právě je vyslal dispečink na místo, kde se něco dělo. Mohlo jít o napadení, útok ozbrojeného pachatele nebo zranění či kolaps. Takoví policisté musí být připraveni okamžitě řešit situaci a pomoct. Viktor Plonka o tom ví své, naposledy dával první pomoc vozíčkáři, který ztratil vědomí.

„V danou chvíli nás nic jiného nenapadlo než zahájit resuscitaci a snažit se pomoct,“ líčil Plonka. Muži dlouhé desítky minut spolu s kolegou masíroval srdce a pomáhali i poté, co dorazili záchranáři. Své práci dává vše, teď daroval i krev. Právě proto, že vidí, jak je to potřebné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pot šetří krev: Čeští dobrovolníci před odjezdem na Ukrajinu tvrdě trénují. Mluví i o strachu

„Vím, že hodně lidí potřebuje právě krev. Pro mě to nebyla přímo povinnost, ale ani jsem nad tím neuvažoval. Vždy jsem to bral jako samozřejmost – kdybych mohl, tak bych daroval krev,“ vysvětloval Plonka.

Spotřeba krve je obrovská

S ním přišlo přes třicet dalších policistů z celého Ostravska. Kriminalisté, dopraváci, šéfové z kanceláří, pochůzkáři. Ostravská fakultní nemocnice totiž bije na poplach. „Dlouho jsem se odhodlával, až na to přišlo,“ svěřil se jeden z policistů. Další doplnil, že je u policie poměrně čerstvě a jedná se o jeho první darování krve v uniformě. „Už dříve jsem ale dával krev v Olomouci,“ sdělil.

„Spotřeba krve je obrovská. Je mnoho úrazů, operací, diagnóz, které potřebují transfúze. A tím pádem potřebujeme všechny krevní skupiny,“ vysvětlovala redakci Naděžda Kalužová z Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava.

Spotřeba krve v ostravské fakultní nemocnici je opravdu vysoká. Transfúzní stanice vydá i 100 krevních konzerv denně. Aby to bylo v rovnováze a zásoby byly dostatečné, chtělo by to každý den 100 dárců. Jenže to se nedaří, a právě proto se snaží pomoct i policisté. Darovat krev ale může v podstatě kdokoliv. Odměnou mu bude pocit, že možná právě on pomohl někoho zachránit.

Tagy: