Pot šetří krev: Čeští dobrovolníci před odjezdem na Ukrajinu tvrdě trénují. Mluví i o strachu

Skupina dobrovolníků se chystá na odjezd na ukrajinskou frontu. Výcviku přihlížela i redakce CNN Prima NEWS.

Výcvik mediků na Ukrajinu

Na Ukrajině působí tisíce zahraničních dobrovolníků. Mezi nimi desítky, možná stovky Čechů. S jednou skupinou, která se právě připravuje na odjezd na frontu, kde se připojí k ukrajinské armádě, se setkala redakce CNN Prima NEWS.

Čtyři čeští dobrovolníci se připravují na pobyt v první linii. Nejzkušenějším z nich je muž s přezdívkou Mac. I když před několika dny zemřel český zdravotník Taylor, kterého Mac dobře znal, odjíždí za pár dní znovu na Ukrajinu do zóny bojových operací. „Bojíme se vždycky. Bojíme se každý, a kdo říká, že ne, tak lže,“ konstatoval dobrovolník na dotaz redakce, zda po zmíněné situaci pociťuje strach.

Námětem cvičení je záchrana těžce zraněného vojáka pod palbou. Vojáci ho musí stabilizovat, ale zároveň co nejdříve dostat z nebezpečné zóny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Armádě nestál ani za po*ranou kytici. Pohřeb dobrovolníka padlého na Ukrajině vzbudil vášně

Jenže do záchrany spolubojovníka přichází dělostřelecký útok a na základnu začnou proudit další zranění. Vojáci i civilisté. Vojáci musí v jednu chvíli ve stresové situaci zachraňovat několik lidí najednou a s chladnou hlavou udělat i těžká rozhodnutí. Třeba nechat stranou těžce raněného, u kterého je naděje na záchranu jen minimální.

„Na některých je vidět zkušenost,“ konstatoval instruktor Martin Bartl. Příště už budou dobrovolníci zachraňovat opravdové životy pod opravdovou palbou. Staré pravidlo říká, že pot šetří krev, a málokde to platí tak jako při výuce bojové medicíny.

Tagy: