Na Olomoucku vyzráli na boj se suchem. Díky netradičnímu řešení se vyhnuli zákazům

Lidé ve Hněvotíně napouští bazény podle rozpisu.

Lidé ve Hněvotíně napouští bazény podle rozpisu

Inspirativní způsob, jak se vyrovnat se suchem v letním období, vyzkoušeli v Hněvotíně u Olomouce. Osvědčilo se jim tam napouštění bazénů podle rozpisu. Obyvatelé se mu přizpůsobili a teď jsou rádi, že jim díky tomu obec nezakazuje ani větší odběry vody.

Zdroje, ze kterých Hněvotín odebírá vodu, byly dříve během sušších let, a zvlášť v době napouštění bazénů, na dně. Následovaly nejrůznější omezení a zákazy, což se místním pochopitelně nelíbilo.

„Za posledních dvacet let zde vyrostlo asi 150 rodinných domků a vesměs to všechno jsou moderní zástavby. Občané chtějí mít bazény a využít letní komfort. Pokud začali napouštět vodu, tak jsme o ni přišli – čerpadla nasávala pouze písek, takže jsme museli napouštění bazénů zakázat,“ vzpomínal místostarosta Hněvotína Petr Nýzner.

Dlouhou dobu v obci řešili, jak se s touto situací vyrovnat. Nakonec přišli na to, že studny i během sucha umí pokrýt poptávku po vodě, pokud se ale napouští jen omezené množství bazénů současně. „Proto jsme vytvořili mapku, která rozdělila naši obec nebo ulice na sekce. Odprezentovali jsme to ve zpravodaji, seznámili jsme s tím občany a požádali jsme je, aby se při napouštění řídili vyznačeným prostorem a časem,“ přiblížil Nýzner.

Inspirace pro další

Napouštění podle rozpisu vyzkoušeli poprvé vloni a rázem bylo po problému. Obec zároveň ve velkém propaguje zachytávání dešťové vody pro zalévání. Všechny nové domy už mají nádrže na dešťovku. Obyvatelé Hněvotína si na nový systém zvykli a teď si ho pochvalují. Důležité prý je, že obec nezakazuje napouštět bazény.

„Myslím, že určitě pomohl rozpis. Předtím jste to řešili tak, že jsme po částech dopouštěli vodu,“ uvedla obyvatelka obce Pavla Dvořáková. Stejný názor na zavedený systém má i Roman Jánský. „Systém je určitě pro obec přínosný, protože nekolísá tlak vody. My se snažíme do bazénu dopouštět i dešťovou vodu, protože máme problémy s její tvrdostí,“ dodal.

Sucho a nedostatek vody jsou přitom stále velkým problémem na mnoha místech a hněvotínský systém by mohl pomoci i tam.

Tagy: