Jiná sazba DPH u černé kávy, jiná u caffè latte. Které změny způsobí problémy a chaos?

Tisková konference vlády Petra Fialy (ODS) k důchodové reformě a daním (11. 5. 2023)

Danění kávy s mlékem

Vládní kabinet se pouští do složitého boje za menší zadlužení státu. Kromě opozice mu však v cestě stojí hned několik překážek, které bude muset překonat. Týká se to zjevných rozporů, které soubor více než 50 opatření přináší. Patří mezi ně například rozdílná sazba daně z přidané hodnoty (DPH) na časopisy a noviny, nejasnosti okolo DPH u kávy s mlékem nebo boj za nulovou sazbu spotřební daně u tichého vína. Jaké další zmatky čekají na poslance a senátory, kteří si budou muset s návrhy poradit v legislativním procesu?

Vláda Petra Fialy (ODS) představila konsolidační balíček v pondělí. Zatím je materiál obsahující celkem 57 změn zákona v připomínkovém řízení. Jedním z nejvíce diskutovaných opatření je zavedení dvou sazeb DPH, tedy základní 21procentní a snížené 12procentní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace sice klesá, ale úrokové sazby zůstávají. Kdy se dočkáme levnějších hypoték?

A to může způsobovat poněkud bizarní problémy. Jeden se týká situace, kdy si v restauraci či jiné provozovně objedná zákazník kávu s mlékem. Nealkoholické nápoje, mezi které patří káva, se totiž zařadí do základní sazby, mléko ale bude v sazbě snížené. Na rozpor jako první upozornil web Seznam Zprávy.

V kavárnách se navíc můžeme setkat i s produkty, které obsahují více mléka než kávy. A jak mluví důvodová zpráva předloženého zákona? „V rámci stravovací služby se při dodání veškerých nápojů (a to jak alkoholických, tak i nealkoholických) uplatní základní sazba daně. Výjimkou je podávání pitné vody dodávané vodovodem (tzv. kohoutkové vody). Všechny nápoje podávané v rámci stravovací služby či služby podávání nápojů tak budou podléhat základní sazbě 21 procent,“ uvádí předloha. „Výjimkou jsou tekuté mléčné výrobky zařazené do KN 04, u nichž se uplatní snížená sazba daně 12 procent jako u potravin,“ dodává zpráva.

Ministerstvo financí má tento rozpor vyřešit v následujících dnech. V současné době je totiž materiál v připomínkovém řízení a některé námitky se tedy stále mohou zapracovat. Další změny pak mohou přijít prostřednictvím pozměňovacích návrhů v Poslanecké sněmovně.

Noviny a časopisy v jiné sazbě

Rozdílná DPH se objevila také u periodik. Zatímco na noviny má padnout sazba 21 procent, u časopisů bude snížená. Ministerstvo financí ale poněkud podivně rozdělilo noviny a časopisy podle periodicity. Do snížené sazby tak směřují „noviny, časopisy a periodika vycházející maximálně třikrát týdně“.

A jaké tiskoviny tedy budou v základní sazbě? „Do snížené sazby daně nespadnou noviny nebo jiná periodika, která obvykle vychází denně nebo šestkrát týdně. Příloha (například televizní program) obsažená v novinách podléhající základní sazbě daně jako nedílná součást novin podléhá stejnému daňovému režimu jako plnění hlavní, tj. dodání novin,“ uvádí materiál vlády.

Nejasnosti kolem nealkoholických nápojů i u periodik okomentoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Řešení je nasnadě: Když si dáte kávu s mlékem, vyplníte čestné prohlášení, kolikrát týdně ji pijete. Pokud maximálně 3x týdně, tak 12%, pokud 4x týdně a více, tak 21%. A je to. Nedělejme z toho vědu, vždyť přece zjednodušujeme…“ utahoval si z vládního návrhu.

Expředseda TOP 09 dodal, že tyto problémy se vyskytnou vždy, pokud nejsou k diskuzi přizváni odborníci. „Na papíře vypadá všechno snadně, ale pak se to také musí dát v praxi spravovat tak, aby to nebylo jak v Kocourkově,“ zdůraznil Kalousek.

Vládní poslanci navíc budou muset bojovat o tiché víno s nulovou spotřební daní. Tato bezprecedentní výjimka byla ponechána kvůli velkému tlaku vinařů. Některý z poslanců ale může předložit pozměňovací návrh, který ji zruší. Jedna změna ale u tichého vína přece jenom přijata byla. Vláda totiž navrhuje zrušit jeho daňovou uznatelnost jako daru do 500 korun na reprezentaci.

Tagy:
káva daně Miroslav Kalousek Národní rozpočtová rada DPH mléko daň Asociace inovativního farmaceutického průmyslu vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR