Záhadná a temná vražda romského kmotra devadesátek. Rozstřílel ho „kluk“, kterého objevil?

Antonín Běla byl Mrázkův mentor ve zločinu, což jej samotného nezachránilo.

HLASY ZLOČINU, Antonín Běla

Antonín Běla. Prapůvodní vládce československého podsvětí po revoluci. Muž, který objevil Františka Mrázka, má neuvěřitelnou story. Na jejím konci je smrt, a za ní nejspíš právě „šikovný kluk“ Mrázek… Na fenomén kmotra Antonína Běly, nekompromisního gangstera, muže na černou práci, a nejslavnějšího romského mafiána československé kriminalistiky, se podíval další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Rok 1974, hluboká normalizační totalita. Už v té době je Antonín Běla vyhlášeným gansgsterem, který třeba vykradl banku, u čehož dokonce vraždil, ale „nějak“ se to neprokázalo (Běla měl kontakty a peníze), nebo ukradl bony za statisíce korun československých.

ČTĚTE TAKÉ: Český sériový vrah vytočil zkušeného psychologa. Zabil tolik lidí a pak mi řekne tohle, zuřil

„Postupně roste, má kontakty všude, a jeho parta se rozrůstá. A právě v roce 1974 potkává v hospodě šestnáctiletého Františka Mrázka, který zde prodává konzervy. Mimochodem, už tehdy Mrázek všem hostům s patřičným marketingovým citem popisuje, že se jedná o domácí konzervy, a během chvíle prodal všechny,” říká Jakub Kvasnička ve videopodcastu HLASY ZLOČINU. „Manželka Běly pak vzpomínala, že mladý Mrázek Bělu ihned zaujal a vzal ho mezi své lidi,“ dodává Václav Janata.

Osudový spor o 248 milionů

Bělová doslova řekla, že „muž měl rád strašně šikovný lidi. A kluk říkal, že konzervy jsou domácí, a prodal je všechny. To bylo za totálu. A ten kluk byl Franta. On si ho oblíbil…“

Střih. Revoluce. Běla je nejpřipravenější, nejzkušenější a také nejzajištěnější a stává se kmotrem českého podsvětí. S mladým inteligentním dravcem Mrázkem ale úzce spolupracuje. Dělají podvody za stamiliony. A jak to tak bývá, dochází ke sporům.

Napětí bylo větší a větší, Mrázkova dcera a Bělův syn spolu navíc začali „natruc“ chodit, což nerespektoval ani jeden z otců – Běla by rád Roma, pro Mrázka, který se tvářil jako prestižní a úspěšný podnikatel, bylo šokem, že si jeho dcera začala s Romem, navíc z vrcholně gangsterské rodiny.

No a pak přišel klíčový spor Běly s Mrázkem. O 248 milionů korun. Na jeho konci byla Bělova smrt. Dne 14. dubna 1996 ho pachatelé rozstříleli samopalem. A z Mrázka se stal Boss.

Zabil Bělu někdo najatý Mrázkem? Anebo v tom jela ruskojazyčná mafie, se kterou měl Běla velké spory, a která mu údajně vyslala na dům už v roce 1995 protitankovou střelu? Odpovědi hledají aktuální HLASY ZLOČINU, kde se dozvíte mnohem víc o příběhu nejznámějšího romského gangstera naší historie.

Tagy: