Záhadná nemoc v turistickém ráji odhalena. Pacienty nezabila ebola, ale krysí žloutenka

Vědci už odhalili původ záhadné nemoci, které v Tanzanii podlehli tři lidé a dalších 20 se jí nakazilo. Nákaza, která měla podobný průběh jako ebola, se nakonec ukázala být leptospirózou. Podle tamního ministerstva zdravotnictví je to dobrá zpráva, protože toto bakteriální onemocnění je poměrně snadno léčitelné.

Jihovýchod Tanzanie ovládl před několika týdny strach. V turisty oblíbeném regionu Lindi totiž tři lidé zemřeli na následky krvácivých horeček. Takové příznaky vykazují pacienti nakažení těžko léčitelnými viry ebola a marburg. Jenže všichni nakažení byli na přítomnost obou virů testováni negativně.

Vědci pak usilovně pátrali po původu nemoci. Nakonec se ukázalo, že jde o leptospirózu, ketré se také přezdívá „krysí žloutenka“. Podle tanzanského ministerstva zdravotnictví byla na vině bakterie, která se do těla nakažených dostala přes vodu či jídlo kontaminované zvířecí močí.

„Dobrá zpráva je, že se té nemoci dá předcházet a je dobře léčitelná,“ uvedl podle webu Times of India ministr zdravotnictví Ummy Mwalimu s tím, že celkem se v regionu Lindi objevilo 20 případů. Většina nakažených, kteří trpěli horečkou, bolestmi hlavy, únavou a krvácením z nosu, se vyléčila. Tři pacienti zemřeli.

Leptospiróza je horečnaté bakteriální onemocnění lidí i zvířat a vyskytnout se může prakticky všude ve světě. Nejčastější způsob, jak se člověk touto nemocí nakazí, je kontakt poraněné kůže, očí nebo sliznic s vodou znečištěnou močí nakaženého zvířete. Mezi nejčastější přenašeče patří hlodavci, hlavně myši a potkani. Člověk se ale může nakazit i od prasat či jiného dobytka.

Tagy: