Poplach v turistickém ráji. Lidé s krvácením a v horečkách umírají na záhadnou nemoc

Vědci a lékaři v Tanzánii si lámou hlavu nad záhadnou nemocí. Ta postihla nejméně 13 lidí, z nichž tři zemřeli. Pacienti vykazovali příznaky podobné při nákaze ebolou, testy ale neprokázaly tuto ani žádnou jinou známou nákazu. Úřady se nyní rychle snaží zjistit o chorobě co nejvíce informací.

Nemoc se objevila v jihovýchodním regionu Lindi. Nakažení trpí například horečkou, bolestmi hlavy, únavou a krvácením z nosu. To jsou podobné příznaky, které způsobují obávané viry ebola a marburg. Jenže v Tanzanii doposud nebyl zaznamenán žádný případ onemocnění těmito viry. A stále to platí, protože všech 13 nakažených záhadnou nemocí mělo negativní test na ebolu, marburg i COVID-19. Média s odkazem na tanzanské úřady uvádí, že tři pacienti zemřeli a jeden se zcela uzdravil. O osudu ostatních zatím informace nejsou.

Úřady africké země berou celou záležitost velmi vážně. „Vláda ustanovila tým profesionálů, kteří budou tuto záhadnou nemoc zkoumat,“ uvedl ve středu podle indické stanice NDTV vysoký vládní úředník pro zdravotnictví Aifello Sichalwe a požádal lidi v zasažené oblasti, aby nepodléhali panice.

K záhadné nemoci se vyjádřila také tanzanská prezidentka Samia Suluhu Hassanová. Podle ní může být onemocnění výsledkem „rostoucí interakce“ mezi lidmi a divokými zvířaty jako důsledek environmentálního úpadku.

Oblast Lindi leží na jihovýchodě Tanzanie a žije v ní přibližně 860 tisíc lidí. Region hojně navštěvují i turisté, které lákají nejen pláže na pobřeží Indického oceánu, ale také safari nebo památky. Lindi je jediným tanzanským regionem, kde se nachází dvě pamětihodnosti zařazené na seznam UNESCO. Jsou to pozůstatky historických měst Kilwa Kisiwani a Songo Mnara a také chráněné území Selousova rezervace.

Zprávy o zatím neidentifikované nemoci v Tanzanii přišly zhruba ve stejný čas, kdy se v Ghaně objevily dva případy nákazy virem marburg, na který podobně jako na ebolu neexistuje žádný účinný lék ani očkování.

Tagy: