Záhadná smrt desítek mladých žen v Evropě. Některé byly zavražděny, policie žádá o pomoc

Mezinárodní policejní organizace Interpol ve spolupráci s šesti evropskými zeměmi se snaží vyřešit odložené případy 46 neidentifikovaných žen, které byly zavražděny nebo zemřely za podezřelých či nevyjasněných okolností. Jejich pozůstatky se na různých místech Evropy našly i před několika desítkami let.

Do akce s názvem Identify Me se zapojily policie v Německu, Belgii, Nizozemsku, Itálii, Francii a Španělsku, kde se v minulosti našla těla žen, které dosud nikdo nepoznal. Interpol na internetových stránkách kampaně zveřejnil snímky s rekonstrukcemi obličejů žen, šperků nebo oblečení, které měly na sobě.

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz pohřbívání v rakvi, vyhlásili ve Žďáru nad Sázavou. Lidé se bouří a převážejí ostatky

„Navzdory intenzivnímu policejnímu vyšetřování se tyto ženy nikdy nepodařilo identifikovat a důkazy naznačují, že některé z nich by mohly být z cizích zemí,“ uvádí Interpol. „Kým jsou, odkud jsou a proč byly v těchto zemích, se neví,“ podotýká policejní organizace.

Její šéf Jürgen Stock podle agentury DPA řekl, že „i ta nejdrobnější informace může být rozhodující pro objasnění těchto nevyřešených případů“.

Akce Identify Me původně začala loni na jaře s cílem určit totožnost 22 žen. Lidé z Německa, Belgie a Nizozemska dali policii asi 1 800 tipů. Podařilo se identifikovat Britku Ritu Robertsovou, která byla před více než 30 lety zavražděna v Belgii. Její příbuzní na základě informací v médiích poznali černou růži, kterou měla vytetovanou.

Podle zpravodajské stnice BBC se předpokládá, že věk většiny žen se pohyboval v rozpětí 15 až 30 let. BBC píše o případu mladé dívky s červenými botami, která u sebe měla desetipencovou minci a na krku korálkový náhrdelník. Byla nalezena v roce 1982 pod vrstvami listí u obce Le Cellier nedaleko francouzského Nantes.

Těhotná žena zabalená v pytli ze záclon

Rovněž ve Francii, tentokrát v lesích u Mimeure jihozápadně od Dijonu, chodec v roce 2001 objevil asi 35letou mrtvou ženu v pokročilém stupni těhotenství, jejíž tělo bylo zabalené v pytli ze záclon. Na krku měla přívěsky s granáty. V písečných dunách u Wassenaaru bylo před 20 lety nalezeno tělo ženy sportovní postavy, u které testy ukázaly, že pocházela z východní Evropy, ale posledních pět let před smrtí žila v západní Evropě. Na zápěstí měla reklamní hodinky s kočkami.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pentagram a tělo zaházené v listí. Mladý vrah 13letého školáka chce znovuotevření případu

Tagy: