Zákaz pohřbívání v rakvi, vyhlásili ve Žďáru nad Sázavou. Lidé se bouří a převážejí ostatky

Zákaz pohřbívání ve Žďáru nad Sázavou

Zákaz pohřbívání

Stovky rodin ze Žďáru nad Sázavou se bouří proti tomu, že nesmějí pochovávat své nejbližší v rakvi do země. Se zákazem přišlo město kvůli spodní vodě na osmdesáti procentech hřbitova. Nájemci hrobů jsou tím rozhořčeni, někteří dokonce raději nechali své zesnulé blízké exhumovat a převézt jinam.

Na první pohled je hřbitov ve Žďáru nad Sázavou úplně normální, lidé se starají o rodinné hroby, správci upravují zeleň, ale má to jeden velký háček. Nové místo tady lidé neseženou a na většině stávajících platí striktní zákaz pohřbívání v rakvích. „Slíbil jsem ženě, že až umřeme, budeme spolu, ale nebudeme, protože mě musí spálit,“ popsal pro CNN Prima NEWS nájemce hrobu František Leopold.

ČTĚTE TAKÉ: Šokující událost na Vysočině. Pracovník třebíčské nemocnice měl znásilnit pacientku po narkóze

Není jediný, proti plošnému omezení protestují i další nájemci hrobů. „Jedno jediné slovo, výsměch. Je to absolutně stupidní,“ uvedl pro CNN Prima NEWS nájemce hrobu Václav Novák. „Máte stres ze samotného úmrtí a ještě teď musíte hledat alternativu, co vlastně dělat,“ dodal pro CNN Prima NEWS koordinátor poškozených občanů Josef Mori.

Město má na nezvyklý problém jeden jasný argument, ani 50 let prý nestačí, aby se ostatky v zemi rozložily. „Na tom hřbitově nejsou bohužel ideální hydrogeologické podmínky, je tam jílovité podloží, které nepouští příliš vzduchu, a tím pádem se tam ostatky rozkládají velmi špatně,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS mluvčí Městského úřadu Žďár nad Sázavou Blanka Sobolová. „Hydrogeologický průzkum je z roku 2002, to je 22 let starý a byl proveden, když to řeknu mírně, neprofesionálně,“ tvrdí Mori.

Úřad to odůvodňuje tím, že v minulosti hrobníci při výkopech opakovaně zjistili, že se těla nerozloží, ale tzv. mýdlovatí. A tak následovalo nařízení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ do hrobů nebo vedle nich se mohou vkládat jen urny s popelem. „Další cestou by bylo další prodlužování těchto tlecích lhůt, ale to by vlastně v praxi nic nevyřešilo,“ doplnila Sobolová.

Oldřich Pátek už maminku pochovat nemohl, hrob tak zrušil a ostatky otce po exhumaci odvezl do nového –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ celé ho to vyšlo na skoro 100 tisíc korun. „Po 28 letech vám můžu říct, že tam bylo minimum, jenom několik kostí a hrob byl absolutně suchý,“ popsal pro CNN Prima NEWS bývalý nájemce hrobu Pátek. Vedení města teď nově všechny nájemce hrobů písemně obešle, jak dál postupovat. Poškození pozůstalí ale chtějí jediné – aby hřbitov fungoval jako dřív, a to bez zákazů a omezení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Vysočině vznikla koalice. K vítěznému ANO se přidá SOCDEM a koalice SPD, Trikolory a PRO

Tagy: