Záhadné chování Rusů v jaderné elektrárně. Mohou zamořit obrovské území, varují Ukrajinci

Záporožská jaderná elektrárna

Válka na Ukrajině 25.10.2022 (8:00)

Ukrajinský provozovatel jaderných elektráren Enerhoatom v úterý varoval, že ruské síly provádějí utajovanou a podezřelou aktivitu v Záporožské jaderné elektrárně. Enerhoatom také v prohlášení na platformě Telegram uvedl, že podle jeho odhadů by Rusové mohli připravovat teroristický útok s použitím jaderného materiálu.

Ruští vojáci nechtějí na místo v elektrárně, kde se tato tajná činnost odehrává, pustit ukrajinské pracovníky zařízení ani pozorovatele z Mezinárodní organizace pro atomovou energii, podotkl Enerhoatom. „Takové jednání okupantů může naznačovat, že připravují teroristický čin s využitím jaderného materiálu a radioaktivního odpadu uloženého v areálu Záporožské jaderné elektrárny,“ sdělila energetická společnost.

V areálu elektrárny je podle Enerhoatomu 174 kontejnerů s vyhořelým jaderným palivem. „Zničení těchto kontejnerů v důsledku exploze povede k jaderné havárii a jadernému znečištění na ploše několika set kilometrů čtverečních,“ uvedla energetická společnost. Zároveň vyzvala Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, aby jednání Rusů prověřila.

Varování Enerhoatomu přichází v době, kdy Rusové obviňují Ukrajinu, že se chystá k použití takzvané špinavé bomby, tedy zbraně, která způsobí radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivního materiálu pomocí běžné trhaviny. Ruské obvinění označil za falešné generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, popřely to také USA, Francie a Británie.

Záporožskou jadernou elektrárnu obsadily na začátku března během invaze na Ukrajinu ruské síly, její provoz ale stále zajišťují Ukrajinci. Kyjev a Moskva se už delší dobu navzájem viní z ostřelování a poškozování jaderného zařízení, což vyvolává obavy z možné jaderné havárie.

Tagy:
jaderná elektrárna NATO Ukrajina Jens Stoltenberg USA Rusko Telegram materiál Mezinárodní agentura pro atomovou energii ruská invaze na Ukrajinu