Kam přijedu tankem, tam je Rusko. Básnící separatista z Chersonu chce obsadit i Prahu

Ruský tank

Válka na Ukrajině (19.10.2022 9:00)

Proruští separatisté na Ukrajině dávají Kremlu jasně najevo, že jsou loajální jemu a nikoliv Kyjevu. Svými vyjádřeními podporují snad každé slovo, které pronese prezident Vladimir Putin. Ještě o kousek dál to však posunul separatista Kiril Stremousov, který patří mezi nejvýše postavené muže dosazené Rusy v dobyté Chersonské oblasti. Stremousov se totiž rozhodl ukázat, komu jeho srdce náleží, na politika poměrně netradičně – básní. V ní by ideálně k Rusku připojil celý svět, a to včetně Prahy.

„Vidím město veliké, jehož sláva bude hvězd se dotýkati.“ Tak zní začátek věštby staročeské kněžny Libuše, jak ji ve Starých pověstech českých napsal jeden z nejvýznamnějších tuzemských spisovatelů Alois Jirásek.

Zdá se, že právě v této básni se zhlédl i Stremousov, jeden z Rusy dosazených představitelů okupační správy Chersonské oblasti. Na internetu aktuálně koluje video, v němž veršuje a očividně dává najevo svoji lásku k Rusku. Podle jeho slov by k němu ideálně připojil celý svět.

„Vidím hory a údolí, vidím řeky i pole. To je ruská půda a moje domovina,“ začíná svoji báseň Stremousov. Poté do této „ruské půdy“ zahrnuje mimo jiné i Prahu. „Vidím Prahu, Varšavu, Budapešť a Bukurešť. To je ruská država. Tolik nádherných míst,“ pokračuje separatista.

Následuje Stremousův verš, v němž zmiňuje i Srí Lanku, Koreu (nikoliv Jižní či Severní Koreu) a Čínu, tedy území, které Rusko ani Sovětský svaz v rámci své vlivové sféry nikdy neovládaly. To však Stremousovovi očividně nevadí. „Kamkoliv přijedu tankem, tam je moje milovaná zem,“ pokrčuje separatista z Chersonu. Přidal dokonce i pasáž o tom, jak coby Rusko vidí i okolí jihoamerické řeky Amazonky nebo egyptských pyramid a tamní řeky Nil.

Opomenout nezapomněl ani Spojené státy v čele s Washingtonem či státem Texasem, stejně tak australské Sydney. „Všude na světě milují ruský národ, národ můj z mé rodné země,“ zakončuje Stremousov.

Nabídka připojení k Rusku pro Francii či Německo

Tento separatista z Chersonské oblasti aktuálně věrný Moskvě by nejspíš ideálně pro Rusko neanektoval jen svůj region, potažmo Ukrajinu, ale rovnou celý svět. Dokládá to nejen svojí básní, ale i dalším vyjádřením, které umístil na sociální sítě.

„Nabídneme Evropě uspořádat svá referenda jako v Chersonské oblasti. Může se připojit třeba Francie jako Francouzská republika Ruské federace nebo některé německé regiony,“ zmiňuje ve svém videu Stremousov. Potenciální separatisty láká na „zachování sociálních práv“, ale hlavně na „zajištění potřebných zásob plynu a paliv“.

Cílem je podle jeho slov „žít jako kdysi v Sovětském svazu, akorát teď se území bude rozkládat od Pacifiku po Atlantik“.

Samotný Stremousov až do obsazení Chersonské oblasti Rusy působil v ukrajinské politice. Pokoušel se stát starostou Chersonu, ale ve volbách neuspěl. Moc mu zajistila až ruská agrese, která ho vynesla do vedení okupované oblasti. V loňském roce se stal členem proruské strany na Ukrajině zvané Država. Během nejtěžších měsíců pandemie koronaviru hojně sdílel příspěvky o údajné nebezpečnosti vakcín a také různé konspirační teorie.

Žádný postup, Rusové naopak ustupují

Situace ale nějakým brzkým referendům, o jakých chersonský proruský politik sní, rozhodně nenasvědčuje. Rusům se už několik týdnů na Ukrajině vůbec nedaří a je to Kyjev, kdo má nyní esa v rukávu.

Ukrajinci před časem zahájili protiofenzivu na mnoha místech fronty a i nadále díky vysoké morálce či západním moderním zbraním vytlačují Rusy z okupovaného území. Moskva se stav snaží zvrátit raketovými údery na ukrajinská města daleko za frontovou linií nebo nynějším nákupem zbraní od Íránu.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Sovětský svaz referendum Praha Rusko Kyjev anexe Moskevský Kreml Chersonská oblast Alois Jirásek Kirill Stremousov