Zákaz dovozu českého piva do Ruska za trest? Tuzemské pivovary by to příliš nepoškodilo

Pokud Moskva skutečně zakáže dovoz piva z Česka, jak se v posledních dnech proslýchá, pro pivovary to nijak razantní rána nebude. Už v současnosti se vyrábí miliony hektolitrů piva přímo v Rusku a navíc ani samotný export není nijak zásadní.

Jedním ze dvou českých pivovarů, který do Ruska nejčastěji exportuje, je Královský pivovar Krušovice. Od roku 2008 je součástí nadnárodní skupiny Heineken. Oblíbených českých značek je ale samozřejmě víc, proto se v posledních dnech množí informace o tom, že jednou z ekonomických sankcí, kterou chce Kreml potrestat Prahu kvůli vyhoštění svých diplomatů, bude zákaz dovozu piva.

Vyvážíme spíše do Německa

„Samozřejmě jakékoliv omezení by nás negativně ovlivnilo,“ říká mluvčí pivovarské skupiny Heineken v České republice Dita Vašíčková. Jak ale ukazují detailní statistiky, vývoz českého piva do Ruska není nijak zásadní. Předloni se z Česka vyvezlo celkově 5,3 milionu hektolitrů piva, z toho do Ruska zamířilo jen 378 tisíc hektolitrů, což je mnohem méně než do Německa nebo na Slovensko.

Podíl exportu na celkovém výstavu pivovarů je pouhých 2,5 %. „I proto by případný ruský zákaz nebyl nijak zásadní. Některé firmy to bolet bude, ale celkově to české pivovarnictví nijak neohrozí,“ domnívá se výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Pivovary vyrábějí i v Rusku

Pivovary si navíc vypomáhají licenční výrobou přímo v Rusku. Třeba Velkopopovického Kozla se tam v roce 2019 uvařilo 1,84 milionu hektolitrů, což je podstatná část piva, kterou skupina Plzeňský Prazdroj ročně v Rusku prodá.

Tagy: