
Mladík podezřelý z plánování vražd v Plzni měl na seznamu tisíce jmen. Do vězení zřejmě nepůjde
Vládní úsporný balíček zdraží točené pivo. Nově totiž bude spadat do 21procentní sazby DPH. Podle zástupců pivovarů to může vést k dalšímu odlivu hostů z restaurací. Nejhůř by to mohly odnést vesnické hospody, pro které by to mohl být „poslední hřebíček do rakve“. Naopak vinaři se můžou radovat.
Ve středu zemřel ve věku 58 let po těžké nemoci podnikatel Pavel Bobošík, manžel političky Jany Bobošíkové. Bývalá europoslankyně Bobošíková to ve čtvrtek oznámila na Facebooku. Podle webu Lidovky.cz, který na informaci upozornil, podnikal Bobošík hlavně ve sklářství.
Pokud Moskva skutečně zakáže dovoz piva z Česka, jak se v posledních dnech proslýchá, pro pivovary to nijak razantní rána nebude. Už v současnosti se vyrábí miliony hektolitrů piva přímo v Rusku a navíc ani samotný export není nijak zásadní.
Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy o 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí protikoronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.
Během jara mohli Češi podat pomocnou ruku svým oblíbeným restauracím a také minipivovarům, na které dolehla tvrdá opatření způsobená pandemií koronaviru. V rámci akce „Zachraň hospodu“ si mohli lidé zaplatit vouchery na služby a sortiment ve svých oblíbených podnicích. Iniciativa „Zachraň pivo“ pak umožnila milovníkům méně známých tuzemských piv nakupovat tradiční tuzemský nápoj přímo od minipivovarů, pro které se jednalo o vítanou finanční injekci. Akce pro minipivovary se rozjela i nyní na podzim. „Zachraň hospodu“ však pokračovat nebude.
Celé řadě českých restaurací a hospod, které nevyužívají výdejní okénko, kvůli pandemii koronaviru a opatřením hrozí, že se jejich pivo v tancích a sudech může do znovuotevření zkazit. V takovém případě by musely pivo vylít do kanalizace. S pomocí ovšem přicházejí některé velké pivovary. Ty totiž plánují restauracím prošlé pivo kompenzovat. Pivovary zároveň chtějí restauracím pomoci i v dalších směrech – včetně těch, které k výdeji z okénka přistoupily.
Pokud se budou restaurace a bary zavírat denně ve 22 hodin, mohou přijít až o 30 procent denních tržeb. Někteří provozovatelé považují toto nové opatření za nesmyslné. V současné době hrozí krach až čtvrtině gastronomických podniků a v ohrožení jsou desítky tisíc pracovních míst. Lépe na tom není ani sektor cestovního ruchu, kde hrozí krach až 60 procentům cestovních kanceláří a agentur, jak uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.
Budějovický Budvar loni uvařil rekordních 1,7 milionu hektolitrů piva a dosáhl také nejlepšího zisku od roku 2001. Podle generálního ředitele Budvaru Petra Dvořáka, který byl hostem pořadu Interview na televizi CNN Prima NEWS, chod národního pivovaru nijak zvlášť nepoznamenala ani pandemie koronaviru.
České pivovary loni meziročně zvýšily výrobu o 1,6 procenta na 21,6 milionu hektolitrů. Podle zástupců Českého svazu pivovarů a sladoven jde o rekordní výstav druhý rok za sebou. Zároveň však očekávají pokles produkce kvůli koronaviru a vládním restriktivním opatřením.