CNN Prima News Český svaz pivovarů a sladoven

Český svaz pivovarů a sladoven

Výpis příspěvků ke štítku „Český svaz pivovarů a sladoven“

Piva se loni v Česku vypilo nejméně od 60. let. Otevřete zahrádky, vyzývají pivovary

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy o 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí protikoronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Češi už nebudou zachraňovat hospody. Jarní voucherová akce se opakovat nebude

Během jara mohli Češi podat pomocnou ruku svým oblíbeným restauracím a také minipivovarům, na které dolehla tvrdá opatření způsobená pandemií koronaviru. V rámci akce „Zachraň hospodu“ si mohli lidé zaplatit vouchery na služby a sortiment ve svých oblíbených podnicích. Iniciativa „Zachraň pivo“ pak umožnila milovníkům méně známých tuzemských piv nakupovat tradiční tuzemský nápoj přímo od minipivovarů, pro které se jednalo o vítanou finanční injekci. Akce pro minipivovary se rozjela i nyní na podzim. „Zachraň hospodu“ však pokračovat nebude.

Velké pivovary se snaží zachránit restaurace. Na vylévání piva ale stejně může dojít

Celé řadě českých restaurací a hospod, které nevyužívají výdejní okénko, kvůli pandemii koronaviru a opatřením hrozí, že se jejich pivo v tancích a sudech může do znovuotevření zkazit. V takovém případě by musely pivo vylít do kanalizace. S pomocí ovšem přicházejí některé velké pivovary. Ty totiž plánují restauracím prošlé pivo kompenzovat. Pivovary zároveň chtějí restauracím pomoci i v dalších směrech – včetně těch, které k výdeji z okénka přistoupily.

Dopad nových opatření na ekonomiku: Krach hrozí čtvrtině restaurací a barů

Pokud se budou restaurace a bary zavírat denně ve 22 hodin, mohou přijít až o 30 procent denních tržeb. Někteří provozovatelé považují toto nové opatření za nesmyslné. V současné době hrozí krach až čtvrtině gastronomických podniků a v ohrožení jsou desítky tisíc pracovních míst. Lépe na tom není ani sektor cestovního ruchu, kde hrozí krach až 60 procentům cestovních kanceláří a agentur, jak uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.