Zakázaná pomoc pro Ukrajinu? USA plánují Kyjevu poskytnout kazetovou munici, píší média

Spojené státy „aktivně zvažují“, že Ukrajině poskytnou kazetovou munici, bezprostřední oznámení však zatím Washington nechystá, píše agentura Reuters s odvoláním na mluvčího Bílého domu Andrewa Batese. Deník The New York Times (NYT) dříve informoval, že se oznámení o poskytnutí munice chystá už ve čtvrtek. Kazetová munice je zakázaná ve více než 120 zemích, v USA, Rusku nebo na Ukrajině však ne. Ruská i ukrajinská strana už na bojištích tento typ munice použily.

Kazetovou munici je možné odpálit jako dělostřelecký granát nebo jako pumu vzduch-země. V obou případech se munice v určitém bodě své trajektorie roztříští na množství menších výbušnin, které mají potenciál způsobit škodu na větší ploše.

Více než 120 zemí včetně České republiky se v Úmluvě o kazetové munici zavázalo, že tyto zbraně nebudou dále vyrábět, skladovat, přesouvat ani používat. Úmluvu kromě USA a Ruska nepodepsala Čína, Indie, Brazílie nebo Argentina a z Afriky například Egypt, Angola nebo Eritrea.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožin není v Bělorusku, ale v Petrohradu, překvapil Lukašenko. Chce jednat s Putinem

Hlavní motivací pro regulaci kazetové munice je hrozba, jež představuje pro civilisty, a to nejen kvůli širší ploše, kterou zasáhne, ale také kvůli nebezpečnosti nevybuchlé munice, která je nákladná na odstranění a může civilisty zabít nebo zmrzačit i dlouho po skončení bojů v příslušné oblasti. Kazetovou munici na ukrajinských bojištích od loňského února použily obě strany konfliktu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinci zaskočili Rusy u Bachmutu. Zajatý okupant se sám odsoudil k smrti, ukazuje video

Tagy: