Zákeřný útok na Oděsu: Ruské rakety zabily 20 lidí, dopadly na záchranáře. Zelenskyj zuří

V Oděse po ruském útoku zahynulo nejméně 20 lidí.

Útoky Ruska na Ukrajinu

Počet mrtvých po ruském útoku na Oděsu stoupl na 20, nejméně 75 lidí bylo zraněno. Zelenskyj slíbil Rusku za úder jasnou odpověď. O útoku informoval na Telegramu šéf oblastní správy Oleh Kiper, podle kterého bylo zraněno i několik příslušníků záchranných služeb. Přístavní metropole i celá Oděská oblast bude v sobotu držet den smutku.

Kiper dříve hovořil o dvou mrtvých – záchranářích, kteří zasahovali na místě, kam dopadla jedna z raket. Při dalším úderu zahynuli. Na fotografiích z místa jsou vidět zranění hasiči a zdravotníci s tvářemi zšedlými popelem a zasahující u požárů útokem zničených staveb.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové dělají z unesených ukrajinských dětí vojáky. Neměli jsme na výběr, zoufá si Artem

„Naše obranné síly jistě udělají všechno, aby zajistily, že ruští vrazi dostanou naši jasnou odpověď,“ uvedl podle Reuters Zelenskyj.

Ruská armáda střely na Ukrajinu vyslala před polednem. Podle prokuratury poničily obytné budovy či hasičské vozy. Kiper doplnil, že záchranné týmy stále prohledávají trosky. Řada lidí je podle něho v důsledku útoku bez elektřiny či plynu.

Rusko na Oděsu, významný černomořský přístav, útočí už od prvních chvil své invaze z 24. února 2022. Minulý týden město zasáhly ruské střely v době návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise; ani jedna z delegací nebyla zraněna. Politici v Oděse mimo jiné navštívili obytný dům, který se stal cílem ruské armády na začátku března. Tento útok si vyžádal 12 mrtvých.

Kreml panikaří, Rusko osvobodíme, tvrdí rebelové

Ve stejné době, kdy Rusko útočilo na Oděsu, přitom režim prezidenta Vladimira Putina čelí nemalým problémům i na svém vlastním území. Začátkem týdne totiž vytáhli na Belgorod tamní legionáři. Jejich cílem je prý dojít do Moskvy. Podle důstojníka ukrajinských ozbrojených sil Ihora Lapina k tomu ale potřebují zásadní věc, a to je podpora obyvatel. Dobrovolník z Legie svobody Ruska Alexej Baranovskij podotkl, že ruský prezident reagoval na pochod povstalců velmi rychle. Podle něj to je známka toho, že Kreml panikaří.

„Neuplynul ani den a Putin se již vyjádřil k našemu tažení. To je známka toho, že Kreml panikaří,“ uvedl Baranovskij pro web Unian. Dodal, že ruské úřady neví, jak se v této situaci zachovat.

Jednotky Ruské legie svobody, Ruského dobrovolnického sboru a Sibiřského praporu vstoupily na území Belgorodské a Kurské oblasti v úterý. Boje prý stále pokračují. Jejich cílem má být pochod na Moskvu. Šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov v noci na pátek ale uvedl, že v oblasti již nejsou žádné nepřátelské jednotky. „Boje jsou mimo území (regionu),“ uvedl ruský představitel. Podle něj je však jedna z vesnic, kde byly boje nejprudší, vážně poničená.

Rusista Jiří Just v minulých dnech pro CNN Prima NEWS ale upozornil, že útok ruských vzbouřenců na kremelské síly se může vymstít alespoň z hlediska veřejného mínění. „Řekl bych, že to je akční dárek Vladimiru Putinovi před prezidentskými volbami. Jestli to má nějaký smysl, těžko soudit. Podle síly, která byla nasazena, to nevypadá, že by se Legii podařilo obsadit ruské území a osvobodit ho od Putinovy nadvlády,“ sdělil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský prezident Putin vyhrožuje jadernými zbraněmi

Tagy:
Ukrajina Rusko Oděsa Rusové Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace