Vzpoura v Rusku: Legionáři vytáhli na Belgorod. Je slyšet střelba, na místě jsou tanky

Trénink ukrajinské gardy v zákopech v Charkovské oblasti

Střety na území Ruska

Legie Svoboda Ruska, RDK a Sibiřský prapor, dobrovolnické ruské formace bojující na straně Ukrajiny, vstoupily v ranních hodinách v rámci společné operace do Kurské a Belgorodské oblasti Ruské federace. Informuje o tom web Ukrinform. Agentura Nexta sdílela na sociální síti X několik videí, na kterých jsou vidět tanky a je slyšet střelba. Pokus o proniknutí přes hranici následně potvrdil gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt a ruské ministerstvo obrany, podle kterých se ale vpádu cizích jednotek na ruské území podařilo zabránit, píše ruskojazyčný server BBC. Bližší okolnosti útoku je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

Bojovníci z legie Svoboda Ruska, Ruského dobrovolnického sboru a Sibiřského praporu vstoupili do ruských regionů „v rámci společné operace“, napsala Nexta na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po náletu dronů v Rusku hoří ropná rafinerie. Jeden útok mířil i na Moskvu, tvrdí starosta

„Stejně jako všichni naši spoluobčané i my sníme o Rusku osvobozeném od Putinovy ​​diktatury. Ale nejen sníme – vynakládáme veškeré úsilí, abychom tyto sny uskutečnili. Centimetr po centimetru vezmeme režimu naši zemi,“ napsali členové legie na Telegramu podle Ukrinformu.

Legie také na Telegramu uvedla, že zničila obrněné vozidlo ve vesnici Tětkino v Kurské oblasti. „Překročili jsme Rubikon,“ napsala na sociální síti. V pozdějším příspěvku sdělila, že obec je pod jejich plnou kontrolou a že ruská armáda se stahuje a zanechává za sebou těžkou techniku.

Mezitím přicházejí zprávy o přestřelkách v dalších pohraničních vesnicích a místní obyvatelé zaznamenali i pohyb tanků. Na hranicích se má nacházet několik ozbrojených skupin. Podle ruského opozičníka Ilji Ponomarjova je pohraniční osada Lozovaja Rudka v oblasti Belgorod zcela pod kontrolou osvobozeneckých sil, informuje agentura Unian na svém webu.

Легион "Свобода России", РДК и Сибирский батальон зашли в Курскую и Белгородскую области РФ в рамках совместной...

Posted by Ilya Ponomarev on Monday, March 11, 2024

Členové legie Svoboda Ruska zároveň zveřejnili video, ve kterém říkají, že se „chystají na ruské prezidentské volby“. V Belgorodu se již rozezněly sirény, informovala na síti X Nexta.

V Belgorodském regionu je také slyšet střelba a byly vidět tanky. „Obrněný transportér byl zničen. Pokračujeme v práci,“ napsali na Telegramu členové Legie svobody a sdíleli záběry ze zničení stroje.

Po poledni gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na sociální síť Telegram napsal, že do radnice v Belgorodu narazil ukrajinský dron a zranil dva lidi. „Nepřátelský bezpilotní letoun narazil do správní budovy města. Exploze vyrazila okna a poškodila fasádu,“ uvedl Gladkov a doplnil, že dron narazil do hlavního vchodu. Radnice zveřejnila fotografie poničené budovy, na kterých je vidět rozbitý nápis, opadanou omítku a rozsypané sklo.

Gubernátor následně na Telegramu uvedl, že oblastní metropole se stala cílem dalšího útoku, při kterém dron dopadl na střechu nákupního centra nedaleko vlakové stanice. „Nejsou oběti. Podle předběžných dat bylo poškozeno jedno auto,“ uvedl.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že všechny útoky byly odraženy. „Jednotky ruských ozbrojených sil a pohraniční stráže (tajné služby) FSB zmařily pokus kyjevského režimu o průnik na území Ruska v Kurské a Belgorodské oblasti,“ uvedl úřad, podle kterého útočníci museli pod náporem ruských sil „se značnými ztrátami“ ustoupit. O vlastních ztrátách se ruská strana nezmínila.

Moskva dále uvedla, že útoky z Ukrajiny začaly okolo 3:00 moskevského času (1:00 SEČ) v okolí vesnic Odnorobovka, Něchotějevka a Spodarjušino v Belgorodské oblasti, další čtyři skupiny byly podle ní „odraženy“ na okraji Tětkina.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci zlikvidovali kapitána ruských speciálních jednotek. Kamera zachytila jeho marný úprk

Tagy: