Zalepuje se to, nebo ne? Zeman odvolil v Lánech. Ať obce nevedou pitomci, vyzval

Prezident Miloš Zeman odvolil v Lánech.

Prezident Zeman odvolil v Lánech

Spolu s otevřením volebních místností se u volebních uren objevují i politici. Jedním z prvních byl tradičně prezident Miloš Zeman, který volil v Lánech. Ve volební místnosti si neodpustil otázku, zda se mají obálky zalepit, či nikoliv. Zároveň také řekl, že tyto volby mohou být referendem o současné vládě Petra Fialy (ODS). Svůj hlas odevzdal i expremiér Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD), který znehodnotil senátní lístek.

Prezident Miloš Zeman odevzdal svůj hlas v komunálních volbách ve škole v Lánech. Po vhození obálky do urny uvedl, že lidé mají jít k volbám proto, aby jejich obce neřídili pitomci. „V každé zejména západoevropské a demokratické zemi jsou komunální volby i referendem o vládě. Vezměte si jako klasický příklad Francii. Ale nejenom Francii,“ řekl dále Zeman k opoziční rétorice, že volby jsou referendem o vládě.

Odvolil také premiér a předseda vlády ODS Petr Fiala. Podle něj je důležité, aby lidé přišli k volbám a zvolili, kdo bude řídit jejich města a obce. Zároveň také vyzval, aby občané podpořili kandidáty demokratických stran a zejména koalici Spolu.

„Chtěli bychom posílit naši pozici ve velkých městech a obcích. Jde nám také o to, abychom měli stále většinu v Senátu,“ řekl Fiala a zároveň podpořil senátora Miloše Vystrčila (ODS) s tím, že by nadále měl být předsedou horní komory.

Okamura znehodnotil senátní lístek

Svůj hlas odevzdal i poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který tradičně odvolil v Průhonicích. Do volební místnosti dorazil překvapivě bez své manželky, která ho u minulých voleb doprovázela.

Babiš zopakoval, že volby jsou referendem o současné vládě. „Další budou až v roce 2024, protože prezidentské nepočítám. My jsme jako hnutí ANO vyzvali voliče, aby vyjádřili názor na fungování vlády a pětikoalice,“ řekl po vhození lístku do urny.

Zároveň si neodpustil útok na vládní strany, které kandidují v komunálních volbách v různých koalicích. „Je velice zajímavé, že stovky kandidátek z pětikoalice se stydí kandidovat pod klasickými názvy jako ODS nebo KDU-ČSL,“ řekl Babiš.

Svůj hlas v komunálních volbách odevzdal rovněž druhý předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura. Ten souhlasí s Babišem, že se jedná o referendum o vládě Petra Fialy. Okamura volil na Praze 6 a jako důkaz s nesouhlasem vládní politiky znehodnotil volební lístek pro senátora Jiřího Růžičku. Jeho kandidátní lístek natrhl a přeškrtl.

Bartoš věří v posílení v Senátu

K volbám se dostavil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Novinářům před volební místností řekl, že věří v zisk osmi procent a v úspěch ve všech krajských městech. Rakušan volil v Kolíně, kde byl dříve dlouholetým starostou. Letos poprvé nekandiduje do zastupitelstva města.

Také Pirát Ivan Bartoš přišel hodit hlas do urny. Předseda strany řekl, že chce minimálně obhájit 350 zastupitelských mandátů. Piráti kandidují ve zhruba 200 městech a obcích. O Senát zabojuje osm jejich kandidátů. Podle Bartoše strana dělala otevřenou a transparentní politiku bez korupce a podílela se na modernizaci měst.

Odvolila i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která odmítá nazývat komunální volby referendem o současné vládě. Podle ní jde o volbu mezi populismem a kompetencí.

Tagy: