Zařval Alláhu akbar a začal střílet. Modelku před kulkami Hamásu zachránila mrtvola přítele

Sedmadvacetiletá modelka Noam Mazal Ben-Davidová musela dvě hodiny hrát mrtvou, aby 7. října přežila teroristický útok palestinské militantní skupiny Hamás na hudebním festivalu Supernova v Izraeli poblíž hranice s Pásmem Gaza. Takové štěstí neměl její přítel David Neman, pod jehož tělem se po celou dobu schovávala. Noam své utrpení popsala ve videu z nemocnice Laniado v Netanje, kde se zotavuje nejen ze dvou zásahů kulkou, ale hlavně z traumatizujících zážitků.

Idylka pro návštěvníky hudební akce skončila kolem půl sedmé ráno poté, co do festivalového areálu vtrhli bojovníci Hamásu. „Utíkejte,“ řvala ochranka na Noam s Davidem. Mladý pár se napřed odebral k autu, ale všechny výjezdy byly zatarasené, takže museli improvizovat a dostali se až ke dvěma obrovským kontejnerům. Jen náhodou skočili do toho levého, jen chvíli před tím, než v pravém vybouchl granát a zabil všechny, kteří doufali, že se před okolní hrůzou schovají stejně jako oni, citoval její svědectví britský server Express.

ČTĚTE DÁL: Drtivý útok na základnu Hamásu. Zabili jsme 50 teroristů i s velitelem, hlásí Izrael

Modelka pokračovala v mrazivém příběhu. „David mě hodil do kontejneru a křičel na mě, ať se schovám, co nejhlouběji to jde. Pak ale jeden z teroristů skočil za námi, zařval Alláhu akbar! a začal náhodně střílet,“ svěřila se. „V tu chvíli započala ruská ruleta, koho kulka trefí,“ dodala.

Noam měla „štěstí“, že byla zasažena jen do nohy a boku, jak připomíná jiný britský server Daily Mail. David tolik štěstí neměl, schytal kulku do hrudi a byl na místě mrtvý. Modelce nezbývalo nic jiného než předstírat, že ona také, zatímco na ní leželo tělo zabitého přítele. Více než dvě hodiny se postřelená schovávala v odpadcích s dalšími šestnácti lidmi, z nichž jen čtyři nakonec přežili. „Volala jsem rodině, že David už nežije a že já pravděpodobně také nepřežiju,“ popsala mladá žena nejhorší chvíle svého života.

Dvě hodiny se bála o život

Teprve po více než dvou hodinách postřelenou Noam objevily Izraelské obranné síly, které jí poskytly první pomoc. Ihned byla odvezena do Netanje k dalšímu ošetření, a i když už není v ohrožení života, z hororu, jímž prošla, se bude určitě vypořádávat ještě dlouho.

Po zotavení vyzvala ty, již odmítají soudit teroristické útoky, že Palestinci nikdy nemohou být pod vládou Hamásu svobodní. „Hamás je teroristická skupina, která ve světě rozpoutává čiré zlo. Při tomto útoku spáchala zločiny, včetně zabíjení civilistů, dětí, upalování lidí zaživa a zneužívání těl civilistů a vojáků. Pro Židy to byl nejsmrtelnější den od holokaustu. Izrael má právo se po těchto krutých činech bránit,“ nechala se slyšet modelka.

Když 7. října zaútočilo teroristické hnutí Hamás na Izrael, jedním z prvních míst útoku se stal právě hudební festival Supernova poblíž hranice s Pásmem Gazy. Po řádění militantní palestinské skupiny zůstalo na území Izraele více než tisíc mrtvých.

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás kontejner Alláh Izraelské obranné síly