Drtivý útok na základnu Hamásu. Zabili jsme 50 teroristů i s velitelem, hlásí Izrael

Bombardování Gazy

V pásmu Gazy umírají civilisté zejména proto, že je Hamás používá jako živé štíty

V Pásmu Gazy pokračují boje, Hamás tvrdí, že střílí na izraelské tanky. Izraelská armáda uvedla, že bombardovala pozice Hizballáhu v Libanonu a zdemolovala dům jednoho z lídrů Hamásu Saleha al-Aroura. Později během úterka Izraelci oznámili, že jejich armáda získala kontrolu nad základnou Hamásu v západní Džabáliji na severu Pásma Gazy a zabila 50 teroristů, včetně velitele. Izraelská armáda v pondělí informovala, že při noční pozemní operaci v Pásmu Gazy osvobodila vojačku, kterou 7. října uneslo palestinské islamistické hnutí Hamás.

Izraelská armáda v úterý získala kontrolu nad základnou Hamásu v západní Džabáliji na severu Pásma Gazy. Její představitelé uvedli, že během operací zabila 50 teroristů, včetně velitele džabálijského praporu Hamásu Ibráhíma Biarího, který byl členem velení při útoku této radikální palestinské skupiny na Izrael 7. října. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde Hamás vládne, dříve sdělilo uvedlo, že při izraelském náletu na uprchlický tábor Džabálija zahynulo 50 lidí a dalších 150 jich bylo zraněno.

ČTĚTE TAKÉ: Netanjahu odmítl klid zbraní s Hamásem. Výzvy k příměří nabádají ke kapitulaci Izraele, řekl

V Pásmu Gazy i v noci na úterý pokračovaly boje mezi izraelskou armádou a radikálním palestinským hnutím Hamás, které Izrael 7. října napadlo. Zpravodajský web BBC News s odkazem na svědky v oblasti ovládané Hamásem informuje o explozích. Hamás podle agentury Reuters tvrdí, že „střílí kulomety a protitankovými střelami“ na izraelské síly, které se blíží k městu Gaza. Objevují se také informace o poškození nemocnic v Pásmu Gazy.

Stíhačky izraelské armády zaútočily na infrastrukturu šíitských milicí Hizballáh v Libanonu, oznámila v noci na úterý izraelská armáda. Tvrzení doprovodila černobílými záběry několika výbuchů z nichž však není jasné, o co se jedná. Armáda uvedla, že cílem útoku byly pozice používané Hizballáhem a sklady munice. Podle listu The Times of Israel šlo o odvetu za minometnou palbu a ostřelování severu Izraele z posledních dní. Armáda měla srovnat se zemí dům jednoho z lídrů Hamásu Saleha al-Aroura v Aruře, nedaleko Rámaláhu, dodává web.

Izraelská armáda v pondělí informovala, že při noční pozemní operaci v Pásmu Gazy osvobodila izraelskou vojačku, kterou 7. října uneslo palestinské islamistické hnutí Hamás při svém útoku na jižní Izrael. Ministr obrany Joav Galant podotkl, že osvobození vojačky je důkazem, že izraelská pozemní operace má smysl. Vojínka Ori Megidišová podle prohlášení izraelské armády podstoupila lékařskou prohlídku, je v dobrém zdravotním stavu a již se shledala se svou rodinou. V době útoku Hamásu měla hlídku u kibucu Nachal Oz, píše zpravodajský web The Times of Israel (ToI).

Izraelské ozbrojené síly měly také zabít zakladatele džanínské odnože Islámského džihádu. Podle The Times of lsrael o tom informoval palestinský zpravodajský web WAFA. Izrael smrt teroristy zatím nepotvrdil.

Tisíce Palestinců vtrhly v obléhané Gaze do skladů s humanitární pomocí. Informaci zveřejnil úřad OSN pro palestinské uprchlíky. Uvedl také, že je to varovný signál, že občanský pořádek se v oblasti začíná hroutit, uvedla agentura AP. Prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan při návštěvě hraničního přechodu mezi Pásmem Gazy a Egyptem v Rafáhu řekl, že bránění humanitární pomoci Gaze by mohlo být posuzováno jako válečný zločin v soudní pravomoci ICC.

Tagy: