Verze o bezchybném zásahu policie po masakru na fakultě má trhliny, míní Leinert

Ondřej Leinert a Jan Kubáček

Leinert a Kubáček o zásahu na Filozofické fakultě UK

Ačkoli policie i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zásah na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) chválí, bezchybný nebyl. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert. „Verze, že to bylo v podstatě bez chyby, dostala trhliny už krátce po tragédii,“ řekl Leinert. Poukázal na to, že policie údajně odmítla kontaktovat vedení fakulty.

Na místě podle všeho vázla především komunikace, jak v prohlášení uvedla i Univerzita Karlova, jejíž představitelé se dvakrát pokoušeli spojit s policisty. A ti to odmítli. „Údajně tam byl přezíravý postoj někoho ‚na drátě‘, když hlásili střelbu,“ popsal Leinert, který upozornil také na rétoriku ministra vnitra Rakušana a policejního prezidenta Vondráška. „Neustále opakují, jak tam policie byla za čtyři minuty, jak byl zásah rychlý,“ uvedl komentátor.

ČTĚTE TAKÉ: Studenti nechápou, proč policisté opustili budovu fakulty před střelbou, říká Zaorálek

To je podle něj možná pravda, ale je třeba se dívat i na to, co se dělo před zásahem. „Před tou samotnou hrozbou události tam jsou stále pochyby, které vrhají dost nepříjemné světlo,“ dodal Leinert.

Politolog Jan Kubáček apeluje na to, abychom se z tragické události hlavně poučili. „Musíme mnohé věci dotáhnout, musíme udělat hluboký audit a řadu věcí prošetřit,“ míní politolog. Měli bychom se podle něj zaměřit na to, co z této tragédie plyne pro bezpečnostní složky. „Kde máme vstupy BIS nebo Národní centrály pro kybernetickou bezpečnost? Zvláště teď, když řešíme schvalovatele, tak se nám jejich vyjádření vytratila,“ doplnil Kubáček.

PODÍVEJTE SE: Před zásahem na fakultě selhaly detaily. Policie byla v nevýhodě, tvrdí bezpečnostní expert

Tagy: