Studenti nechápou, proč policisté opustili budovu fakulty před střelbou, říká Zaorálek

Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

360° (11)

Studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si nedokážou vysvětlit, že hlavní budova zůstala ponechána úplně bez dozoru, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který na fakultě vyučuje a v době útoku měl v budově přednášku. Podle něj studenti dění pečlivě sledují a mají pocit, že by na jejich otázky měl někdo konečně začít odpovídat.

„Mají pocit, že jejich otázky a pochyby nikdo neslyší. Mají v sobě dost velkou nedůvěru vůči tomu, co vidí,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zažil na vlastní kůži. Dodal, že studenti pečlivě sledují, co policie říká. „Mnohokrát jsem od nich slyšel, že ty věci nesedí. Mají pocit, že by na to měl někdo konečně začít odpovídat,“ popsal Zaorálek.

K TÉMATU: Před zásahem na fakultě selhaly detaily. Policie byla v nevýhodě, tvrdí bezpečnostní expert

Jednou z věcí, na kterou se podle něj opakovaně ptají, je proč jim nikdo nic neřekl a proč výuka probíhala dál. „Zajímá je, proč nebyl nějaký systém, který by varoval ty, kteří jsou v učebnách. Opakovaně také slyším, jak je možné, že hlavní budova zůstala ponechána úplně bez dozoru,“ řekl Zaorálek.

Studenti podle něj nechápou, že policie byla na Staroměstském náměstí, Ovocném trhu, židovském hřbitově i v Celetné ulici, ale nesoustředila se na filozofickou fakultu na náměstí Jana Palacha. Střelec totiž prý patřil na tamní ústav historie a pracoval ve druhém a třetím patře.

„Studenti nevěří tomu, že by na studijním oddělení někdo policistům řekl, že má všechnu výuku v Celetné, protože to nebyla pravda. On má samozřejmě drtivou většinu výuky v hlavní budově. Studenti jsou přesvědčeni, že se nedá vysvětlit, proč policie opustila hlavní budovu po první návštěvě, kterou udělala ve 13:30,“ sdělil Zaorálek.

Zároveň vyjádřil pochybnosti nad způsobem evakuace z budovy. „Nechali nás pochodovat přes náměstí a ten dotyčný na nás z ochozů začal střílet. To samozřejmě nebylo ideální,“ řekl Zaorálek. Dodal, že ale nikdo nemohl tušit, že útočník bude na ochozu. „Nikdo neměl k dispozici plány té budovy,“ uvedl.

Muselo skutečně zemřít 14 lidí? ptají se studenti

Podotkl také, že vysokoškoláci navštěvující fakultu nemají důvěru k tomu, co slyší, protože se mluví o tom, že vše bylo bezvadné a policie všechno zvládla. „Tam je ale 14 mrtvých a oni se ptají, jestli to skutečně muselo tak být a jak je možné, že filozofická fakulta neměla žádné informace,“ dodal Zaorálek.

Vnitřní kontrola policejního prezidia ale označila zásah za správný, a to při střelbě i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad však doporučil zlepšit krizovou komunikaci se zástupci institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát. Na straně policie stojí experti.

V souvislosti s ochranou takzvaných měkkých cílů pokládají zástupci ministerstva vnitra za zásadní to, aby si vysoké školy vypracovaly vlastní hodnocení ohroženosti. Varovali před přijímáním plošných opatření a před „zbrklým“ nákupem technických zařízení bez předešlých řádných analýz rizik a hrozeb.

Tagy:
policie střelba Jan Palach Staroměstské náměstí Lubomír Zaorálek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Policejní prezidium České republiky Ovocný trh Celetná