Zavražděný guru kutnohorské sekty měl na účtu 134 milionů. Peníze dostával za očistu duše

Soud s partnerkou a kamarádkou zemřelého léčitele

Šéf sekty, kterého zabila kutnohorská zubařka, měl na účtu přes 100 milionů

Kriminalisté prověřují výdělky vůdce sekty, kterého připravila o život kutnohorská zubařka spolu s bývalou učitelkou tělocviku. Guru Richard Š. jim sliboval, že po smrti jeho tělo zmizí, a ženy tomu uvěřily. Na jeho účtech zůstalo téměř sto třicet čtyři milionů korun. Peníze měl bývalý léčitel získávat od svých stoupenců a členů sekty, kterým sliboval očištění duše.

Vůdce sekty Richard Š. měl za půl hodiny léčitelského sezení, které provozoval několik let, vybírat pět set korun. Na jeho výdělky si nyní posvítili detektivové. „Odbor hospodářské kriminality krajského ředitelství policie Středočeského kraje vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného podnikání,“ popsala pro CNN Prima NEWS mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinský ministr zemědělství je ve vazbě. Měl nezákonně skupovat státní pozemky

Kromě důvěřivých klientů měl léčitel dostávat tučné finanční injekce také od svých stoupenců, kteří mu byli bezmezně oddaní. Za pomoc s „očištěním duše“ mu měli posílat statisíce. Skládali se například i na vybudování sídla, kam by se hromadně přestěhovali. „V rámci tohoto trestního řízení byly v těchto dnech zajištěny finanční prostředky v řádech několika desítek milionů korun,“ doplnila Suchánková.

I když měl mít guru na účtech téměř sto třicet čtyři milionů korun, chtěl umřít. Za vraždu vůdce sekty jsou souzeny jeho partnerka, zubařka z Kutné Hory, a kamarádka, bývalá učitelka tělocviku. Ženy připravily léčitele o život v bytě na pražských Hájích. On sám je k tomu podle obžaloby přemluvil. Tvrdil, že po smrti jeho tělo zmizí. Ženy mu podaly uklidňující léky, následně mu píchly celkové anestetikum a skalpelem ho řízly do třísla a následně do zápěstí. Richard Š. zemřel na akutní otravu.

Jenže jeho tělo pochopitelně nezmizelo a ženy se pak samy udaly na policii. Před soudem zaznělo, že měl bývalý léčitel svou přítelkyni fyzicky a psychicky týrat, přesvědčil ji například, že jí může číst myšlenky. „Donutil ji například, aby s ním jela do lesa, kde se musela svléknout, odevzdat mu všechny věci a on ji tam nahou nechal a odjel,“ popsal u soudu obhájce Martin Bugaj.

Obžalovaných žen se u jednoho ze soudů zastal i syn Richarda Š., který se s otcem neviděl šestnáct let. „Jsem spíše s nimi. Popravdě jsem pro, aby dostaly milost nebo mírnější trest,“ řekl pro CNN Prima NEWS syn zemřelého gurua.

„Jsem přesvědčená, že je důvodná kvalifikace právě zločinem vraždy,“ řekla pro CNN Prima NEWS státní zástupkyně Jana Murínová. Ženám hrozí až šestnáctileté tresty ve vězení. Zatím není jisté, co bude se jměním, které po vůdci sekty zůstalo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Případ utonulých bratrů na Lounsku: Pečovatelka dostala podmínku. Výsměch, zlobí se matka

Tagy:
peníze policie vražda Středočeský kraj trestní řízení Policie České republiky okres Louny Háj