Posun v případu rituální vraždy vůdce kutnohorské sekty: Soud obdržel zásadní expertizu

Soudní porota, jež se zabývá případem zubařky Magdaleny Š. a učitelky Ireny S. obviněných z vraždy vůdce sekty Richarda Š., obdržela po čtyřech měsících důležitý znalecký posudek, v němž experti zhodnotili duševní stav obou žen. Vypracovaná expertiza uvedla v chod průběh vyšetřování, bylo tak vyhlášeno další jednání. Píše o tom web Blesk.cz. Obžalované se měly dopustit rituálního zabití šéfa kultu, který mimo jiné působil jako samozvaný léčitel v Kutné Hoře.

Dokument vypracovali odborníci z oddělení psychiatrie, jež je součástí Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Soud obdržel revizní posudek. S jeho obsahem se předsedkyně senátu Daniella Sarah Sotolářová již seznámila,“ uvedl pro web Adam Wenig, mluvčí městského soudu.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální vražda u Pardubic. Obviněný měl seniorku usmrtit vrtačkou, známá rodiny promluvila

Zhodnocení expertů z oblasti psychiatrie tak dalo celý případ do pohybu. Soudní senát stanovil další jednání, které se bude konat 14. března. Vysokoškolsky vzdělané ženy měly podle obžaloby zavraždit padesátiletého vůdce sekty a samozvaného léčitele z Kutné Hory.

Jeho smrt ovšem nebyla údajně aktem násilí, nýbrž součástí rituálu, k němuž usmrcený sám svolil. Očekával, že jeho tělo po smrti zmizí. Ohledně viny šestašedesátileté pedagožky již soud rozhodl během loňského října, kdy na ni odmítl uvalit vazbu.

Znalecké posudky totiž prokázaly, že v době činu byla nepříčetná a trpěla bludy. I přes obavy soudu obžalovaná nabídla záruky, že vazební pobyt není v jejím případě nutný. Senát jí tedy nakázal psychiatrickou léčbu.

O měsíc později figurovalo jméno obžalované stomatoložky v dalším závažném případu spojeném s kutnohorskou sektou. Spolu s dalšími pěti lidmi čelí obvinění z vydírání a neposkytnutí pomoci během rituálu, po kterém zemřel jeden z členů kultu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dva mrtvé našla policie na Písecku po požáru chaty a auta. Případ vede jako závažný zločin

Tagy: