Zavřené restaurace a zákaz pití alkoholu na veřejnosti, rozhodla vláda

Zavřená restaurace

Co bude od středy jinak

Restaurace a školy se od středy v celém Česku uzavřou. Prodej v restauracích bude možný do 20 hodin, ale pouze přes výdejní okénko. CNN Prima NEWS to uvedl zdroj z jednání vlády a následně to na tiskové konferenci potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření budou platit od středy 14. října nejméně do 3. listopadu.

„Jsme si plně vědomi, že jde o poměrně restriktivní opatření. Je to velký balík, ale budou připravovány kompenzační programy,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula směrem k restauracím. Ty mají možnost prodávat do 20:00 přes výdejní okénko.

„Kontakty by měly být dramaticky sníženy a doufáme, že se tím podaří omezit kontakt, který tady byl,“ dodal Prymula.

Jedinou výjimku podle něj budou mít hotely, které budou moct klasicky fungovat do 20 hodin, poté musí zavřít.

Babiš: Potřebujeme se dostat na reprodukční číslo 0,8

„Pokud se dostaneme na reprodukční číslo 0,8, můžeme se poté vracet k běžným provozům,“ prohlásil po jednání vlády premiér Andrej Babiš. Aktuálně má Česko číslo 1,4.

Dále kabinet rozhodl o zákazu pití alkoholu na veřejnosti a omezení shromažďování pouze do počtu šesti osob. Dojde i k úplnému uzavření klubů. Tato opatření platí zatím do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu.

„Kdybychom neudělali nic, hrozí nám nekontrolovatelné šíření viru, ale děláme vše pro to, aby se tak nestalo,“ uvedl po jednání vlády šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Rozšíří se navíc i povinnost nosit roušky, ta bude nově i na zastávkách veřejné dopravy, tedy na nástupištích, v přístřešcích a čekárnách veřejné dopravy.

Od středy dojde i k uzavření obou stupňů základních škol. To bude zatím platit pouze do 1. listopadu. Mateřské školy budou dále fungovat bez omezení.

„Uzavření škol bylo nejtěžší rozhodnutí,“ prohlásil premiér Babiš s tím, že dojde i k úpravě vyplácení ošetřovného.

Tagy: