Zavřít, až zčerná. Lidé zuří kvůli muži, který v Praze provrtával kola ukrajinských aut

Kriminalisté zadrželi muže, který vrtákem zničil 35 pneumatik u aut zaparkovaných v Praze 8 a 9. Informovala o tom Policie ČR s tím, že všechny vozy měly ukrajinské značky. Muže stíhají pro trestný čin poškození cizí věci spáchaný na věci někoho jiného pro jeho národnost, za což mu v krajním případě hrozí i několikaleté vězení.

Zdánlivě malicherná záležitost se nyní pro pachatele může proměnit v noční můru, a to především pro jeho motiv, jenž souvisel s národností majitelů poškozených vozů. Kriminalisté jsou přesvědčeni o tom, že ne náhodou měla poškozená auta ukrajinské registrační značky. „Muž se k činu přiznal a je podezřelý z trestného činu poškození cizí věci spáchaného na věci někoho jiného pro jeho národností příslušnost, za což mu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Dotyčný podle něj ničil auta od poloviny dubna do začátku září. Na svědomí má podle zjištění policistů 24 takových skutků, přičemž poškozených pneumatik bylo 35, čímž způsobil škodu přes 100 tisíc korun. „Pneumatiky poškozoval z boční části, aby je nebylo možné následně opravit,“ přiblížil mluvčí Daněk. Dodal, že těsně poté, co minulý týden poškodil pneumatiky dvou vozů v Praze 8 a 9, jej zadrželi kriminalisté z odboru extremismu a terorismu.

Svůj názor na výši trestu přitom nemá jen český právní řád, ale také lidé komentující případ na sociálních sítích. U těch podezřelý příliš pochopení nezískal. „Navrhuji, aby všem koupil nové pneumatiky a osobně jim auta přezul,“ říká jeden ze smířlivějších občanů. Další by pachatele poslal na Ukrajinu na veřejně prospěšné práce. „Neskutečný. Zavřít, až zčerná, oni si to pak ostatní dezoláti rozmyslí,“ komentuje jiný z uživatelů Twitteru.

Vedle toho se však na internetu najdou i lidé, pro které není problém si z podobných případů udělat legraci. „Třeba to byl záměr, aby nám zde zůstali a neodjeli zpět na Ukrajinu, kde se válčí. Vlastně je to hrdina, tímto způsobem zachránil život lidí,“ glosoval jeden z nich.

Není přitom vyloučeno, že nálady podporující antipatii proti Ukrajincům v Česku do jisté míry živí i tuzemská politická scéna. Například předseda SPD Tomio Okamura opakovaně upozorňoval, že se vláda premiéra Petra Fialy (ODS) v rámci války na Ukrajině více soustředí na pomoc uprchlíkům, „zatímco na české občany kašle“. Oproti tomu zástupci vládní pětikoalice zastávají názor, že pomoci válečným uprchlíkům je naší morální povinností.

Tagy:
pneumatika vandalismus Ukrajina Petr Fiala Tomio Okamura krimi Česko Svoboda a přímá demokracie Policie České republiky ruská invaze na Ukrajinu