Okamura: Vláda preferuje uprchlíky z Ukrajiny, českým občanům v krizi pomáhat nechce

Tomio Okamura

360° Soukromí politiků (714)

Česko zažívá obrovskou vlnu zdražování, inflace přesáhla rekordní hodnoty a potýkáme se s energetickou krizí. Předseda SPD Tomio Okamura v letním speciálu 360° volal po plošných opatřeních, protože drahé energie musí platit všichni. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) to ale podle něj nevidí a nechce pomáhat občanům. Zmínil také, že se v rámci války na Ukrajině kabinet více soustředí na pomoc uprchlíkům, zatímco na české občany kašle.

Inflace v Česku přesáhla 16 procent. Zdražují potraviny i energie. Podle Tomia Okamury jsou na místě plošná opatření. „Předražené energie musí platit všichni, potravinářská komora hovoří o tom, že ještě letos potraviny zdraží o 30 až 50 %, do toho je předražený plyn a zdražují se i náklady na bydlení. Dopadá to na všechny občany a plošná opatření jsou na místě,“ řekl ve speciálu 360° předseda SPD.

Podle něj je skutečně tristní, že SPD jako první a jediná strana volala po plošných opatřeních, která zavedlo i Německo, Polsko, Maďarsko, Rakousko nebo Slovensko. „Slováci zastropovali ceny energií, Poláci snížili přechodně DPH u potravin na nulu. Česká republika má nejvyšší DPH na potraviny ze všech zemí ve střední Evropě a vláda Petra Fialy se tváří, jako když to nevidí. Oni nechtějí vůbec pomáhat občanům,“ sdělil Okamura.

Jedním z problémů je podle něj také to, že Česká republika prodává veškerou vyrobenou elektřinu na evropskou energetickou burzu v Lipsku. „Prodáváme všechno a oni nám to zdražují až o 4 000 %. Kilowatthodinu z jádra za 25 haléřů, uhlí za 15 haléřů a na burze nám to zdražují cca na 8 Kč. Pak ji zpátky draze vykupujeme kvůli Evropské unii. To je prostě nerozum, vláda nechce nic udělat, protože je servilní vůči Bruselu,“ popsal Okamura s tím, že bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) byl úplně stejný.

Uprchlíci by se měli vracet na Ukrajinu

Vláda podle něj v současné době více podporuje Ukrajince než své občany. Podporu by prý měli dostat jen váleční uprchlíci z míst, kde se prokazatelně bojuje. „V případě skutečných válečných uprchlíků z Ukrajiny je na místě přiměřená a časově omezená pomoc, tedy jenom na nezbytně nutnou dobu,“ řekl Okamura. Do oblastí, kde válka není, by se podle něj měli uprchlíci vracet.

„Vláda už v úvodu absolutně selhala, když v podstatě neidentifikovala uprchlíky a nalákala i ty nepřizpůsobivé ekonomické migranty. Tady už je na místě, aby jim byla ukončována víza a aby se vraceli na Ukrajinu,“ popsal Okamura a zdůraznil, že před několika týdny už světovými médii proběhlo, že se více Ukrajinců, včetně maminek s dětmi, vrací samo od sebe na Ukrajinu, protože je tam klid a bezpečno. Česká média to však podle něj pomíjí.

Kdyby uprchlíci z Ukrajiny zůstali v tuzemsku na trvalo, způsobilo by to podle Okamury výrazné zhoršení situace v Česku. „Zhorší to dostupnost zdravotní péče, kvalitu výuky ve školách, stoupnou náklady například na bydlení, což už se projevuje v Praze, a vznikne pnutí v české společnosti,“ varoval Okamura. Ekonomické migranty tady opravdu nepotřebujeme, my potřebuje pomoci našim občanům, vláda pomáhá více Ukrajinců a na naše občany kašle,“ dodal.

Tagy: