Zázrak se odkládá. Po třech dětech a kojenci v kolumbijské džungli stále pátrají

Zázrak se zatím odkládá. Tak by se dala popsat situace v Kolumbii, kde už 18. den hledají v džungli čtyři děti, které měly přežít havárii letounu Cessna 206. Tamější prezident Gustavo Petro sice ve středu oznámil světu, že pátrací týmy je našly, v pátek je všechno jinak. Po dětech se nadále pátrá.

„Po únavném pátrání členové našich ozbrojených sil všechny čtyři děti ve středu našli živé. Je to pro naši zemi radost,“ informoval prezident o zázraku. O pár hodin později je ale všechno jinak. Kolumbijský prezident přiznal, že se unáhlil a po dětech se neustále pátrá.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak po pádu letadla. Čtyři děti včetně kojence přežily samy v džungli dva týdny

„Rozhodl jsem se tweet smazat, protože poskytnuté informace nebylo možné potvrdit. Lituji toho, co se stalo. Ozbrojené síly a domorodé komunity pokračují v pátrání, aby zemi přinesly zprávu, kterou všichni očekávají. V tuto chvíli neexistuje žádná jiná priorita než pokračovat v hledání, dokud nebudou nalezeni. Život dětí je nejdůležitější,“ napsal prezident.

Hledají se sourozenci ve věku 13, 9, 4 roky a poslednímu je 11 měsíců. Děti přežily pád letadla Cessna 206, které bylo na cestě z Araracuara do San José del Guaviare na jihu země. Na palubě byli kromě nich ještě další tři lidé. Jejich matka, pilot a domorodý aktivista. Dospělí havárii nepřežili, jejich mrtvoly už pátrací týmy nalezly.

Domněnku, že sourozenci havárii přežili, posilují i nálezy pátracích týmů. Speciální jednotky objevily mimo jiné nouzový přístřešek z listí a větví, kojeneckou láhev na pití a nakousané ovoce.

„Děti jsou naživu, to jsou informace, které máme k dispozici,“ tvrdí šéfka rodinného úřadu Astrid Cáceresová. Měla je nalézt pátrací skupina složená z domorodců, ale ta se podle jejích slov zatím nebyla schopná dostat k vojákům. „Pochopte, džungle je složitá a komunikace v regionu obtížná,“ řekla.

Ve čtvrtek vojáci během pátrání nalezli poblíž potoka v džungli departamentu Caquetá na jihu země čerstvé stopy. Děti patří k domorodé komunitě a podle zpráv médií byly se svou matkou na cestě do hlavního města Bogoty. Jejich znalost oblasti jim možná pomáhá v džungli přežít tak dlouho.

Tagy: