Zdechovského zneužili podvodníci, z žen lákali tisíce dolarů. Děsivé, reaguje europoslanec

Identitu lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského zřejmě zneužili „seznamkoví“ podvodníci. Neznámí pachatelé se prostřednictvím jeho falešných účtů snažili vylákat ze žen tisíce dolarů. Politik pro CNN Prima NEWS popsal okolnosti a dodal, že se nejedná o ojedinělý případ.

„V pondělí mi napsal jeden člověk na LinkedInu (profesní sociální síť, pozn. red.), že objevil mé fotografie na dvou různých profilech na Facebooku. Poté mi volal vyšetřovatel z Dallasu, jestli vím o tom, že mou identitu využívá podvodník, který láká ze žen tisíce dolarů. To mě zaskočilo,“ vylíčil nepříjemné zjištění europoslanec Zdechovský.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda trestá rodiny s dětmi. Že si Češi připlatí za nealko? Chyba, kritizoval Prouza

Nebylo to přitom poprvé. Lidovec pro CNN Prima NEWS přiznal, že v minulosti se na různých sociálních sítích objevilo mnoho falešných profilů s jeho jménem a fotografiemi. „Snažil jsem se tomu vždy zasmát, protože tyto profily většinou neměly mnoho sledujících. Tentokrát to bylo jiné. Jeden má dva tisíce přátel a je poměrně aktivní,“ popsal.

Kolegové mají podobné zkušenosti, říká europoslanec

Neznámý podvodník či podvodníci přidávali na falešné profily jeho nejrůznější fotografie, ke kterým se dostali. „Je to dost děsivé. Profily jsme nahlásili, zatím jsou ale stále aktivní. Není to ojedinělý případ, mnoha kolegům se to už také stalo. Když jste aktivní, musíte počítat s tím, že k tomu s velkou pravděpodobností dojde,“ doplnil Zdechovský.

Zneužití chce dál řešit. „V dnešní době můžete snadno naletět podvodníkovi, který z vás mnohdy vytáhne celoživotní úspory. Těchto podvodů je pořád dost. I proto bych se chtěl spojit s kolegy z českého Parlamentu a pobavit se o tom, co jako politici můžeme udělat, abychom těmto šmejdům ztížili podmínky pro jejich šmeliny,“ dodal odhodlaně. Tématem bezpečnosti na sociálních sítích se aktivně zabývají například i pirátští europoslanci.

Volal mi vyšetřovatel z Dallasu, zda vím, že někdo, kdo se za mě vydával na Facebooku, vylákal od žen z celého světa pod...

Posted by Tomáš Zdechovský on Tuesday, May 23, 2023

Tagy: