Příspěvek na dítě? Vůbec nepomohl, na měsíc nám zbývá 1300 korun, popisuje zoufalá Zdena

Zdeně zbývá na měsíc 1 300 korun

Samoživitelé bojují

Jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun mnoho rodin považuje za nedostatečný, zvlášť kriticky se k němu staví mnohé samoživitelky. Podle nich jejich špatnou situaci mimořádná dávka nijak zásadně neřeší. O vlastní zkušenost se s námi podělila paní Zdena z Aše na Chebsku.

Například meloun paní Zdena může koupit jednou za měsíc. S dcerou žije v bytě 1+1. Momentálně jí končí mateřská a od příštího měsíce bude muset vyžít s měsíčním rozpočtem 15 tisíc korun. Za nájem, zálohy na energie a internet zaplatí 13 600 korun. „Na celý měsíc mi zbyde 1 300 korun. Nedá se s tím vyžít. Bojuju. Teď jsem si vlastně udělala zásoby na další měsíc, abych to přežila,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

Zásoby, o kterých Zdena mluvila, si mohla udělat díky jednorázovému pětitisícovému příspěvku, který na dcerku dostala. Dva tisíce ale musela dát stranou na školku, kam malá v září nastoupí. „Je to katastrofa teď, těch pět tisíc korun nám vůbec nepomohlo. Jo, měly jsme se jeden měsíc dobře a zbytek? Prostě konec,“ doplnila.

Popsala i situaci, kdy své dceři nemohla dopřát ani čokoládu. „Tenkrát jsme měly před výplatou, malá chtěla Kinder vajíčko a koupila jí ho úplně cizí paní. Já jsem se málem rozbrečela,“ uvedla. Samoživitelek a samoživitelů v podobné situace kvůli všeobecnému zdražování přibývá.

„Musí ze stejných de facto kolikrát minimálních příjmů hradit a reagovat na rostoucí ceny, a přitom jejich rozpočty visely na vlásku již před pandemickou a energetickou krizí,“ upozornila koordinátorka projektů Znesnáze21 Simona Patelisová.

Půjde na operaci

Zdenu navíc na podzim čeká operace, po které bude potřebovat rehabilitace. Nakonec jí proto nezbylo nic jiného, než se obrátit na neziskovku, která ženě pomohla vyhlásit sbírku. Musela přitom splnit několik podmínek.

„V případě samoživitelek a samoživitelů je pro nás podmínkou jejich spolupráce s jinou sociální službou a sociálním pracovníkem, který jejich situaci doloží,“ doplnila Patelisová a tím, že cílem sbírky je vybrat peníze alespoň na nájemné během rehabilitace. Přispět paní Zdeně a nejen jí, je možné na stránkách neziskovky Znesnáze21.

Tagy: