Těžká rána pro samoživitele. Kvůli drtivým dopadům inflace musí rozmýšlet každý nákup

Samoživitelku drtí inflace

Samoživitelku drtí inflace

Zdražování energií, nájmů a potravin. To jsou problémy, které v poslední době řeší téměř každý. Vysoká inflace drtí seniory, mladé rodiny, ale také samoživitele. Přiznávají, že hlavně u nakupování musejí více přemýšlet a plánovat a snaží se šetřit, kde se dá.

Paní Vlaďka je na svoji tříletou dceru sama a jak přiznává, nejvíce ji teď trápí ceny potravin. „To, co se děje v obchodě, je něco neskutečného. Obvykle jsem tam nechávala dvě stovky, když byly tři, tak to byl větší nákup. Teď tam nechám, tři, čtyři úplně v pohodě za stejné suroviny,“ popisuje samoživitelka Vlaďka.

V obchodě si hodně rozmýšlí, co koupí a za kolik. A pokud to jde, hledá možnosti, jak alespoň něco ušetřit. „Upečeme si bábovku nebo vánočku. Na tom se dá v dnešní době ušetřit. Spolubydlící mi jednou za čtrnáct dní přiveze ze zahrádky čerstvou mátu a meduňku. Hodně žijeme z darů,“ říká Vlaďka.

Její čistý příjem ze státních příspěvků a sociálních dávek je 16 595 korun, nutné měsíční náklady činí 13 331 korun, a to díky spolubydlení, jinak by byly náklady dvojnásobné. Po odečtení jí zbývá 3 265 korun na měsíc pro dva lidi, což je stovka na den.

Významnou kladnou položkou v jejím rozpočtu jsou i brigády, které zvládá i s malou dcerou. „Seznámila jsem se s jednou ženou, nabídla mi dohodu o provedení práce, že jí budu plést náramky do jejího e-shopu. Sto náramků za měsíc, to je pět tisíc korun,“ popisuje s tím, že také učí tancovat pětileté dívky v dětském centru. „To je dalších tři až pět tisíc korun, což už jste na deseti tisících navíc,“ líčí Vlaďka a dodává, že její poslední přivýdělek je darování vajíček.

Vlaďka si měsíčně i s přivýdělky přijde na zhruba 28 tisíc korun. A díky zmíněnému spolubydlení, kterým ušetří polovinu nákladů, jí zbývá více peněz na nečekané výdaje, jako je například oblečení, kroužky pro dceru nebo jízdné.

Tagy: