Zdravé opalování neexistuje, varují onkologové. Řekli, jak se chránit před sluncem

Jak se chránit před sluncem

Jak se chránit před sluncem?

Rok co rok přibývá lidí, kteří se u lékaře dozví, že mají rakovinu kůže. Drtivou většinu případů má na svědomí škodlivé UV záření. Náchylnější ke vzniku nemoci jsou přitom lidé, kteří se opakovaně spálí na slunci. Redakce CNN Prima NEWS proto zjišťovala, jak se nejlépe chránit před slunečním zářením.

Onkologové tvrdí, že zdravé opalování neexistuje. A nejhorší je podle nich šokové osvětlení kůže. „Celý rok jste v kanceláři, ale potom jedete k moři, sundáte tričko a jste 14 dní na slunci. To je šokové osvětlení kůže, která na to není připravena a je to pro ni nejnebezpečnější,“ říká Miroslav Důra, lékař dermantovenerologické kliniky VFN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slunce může způsobit rakovinu kůže. Jak se před ním chránit a čeho se vyvarovat

Když už se chcete opalovat, měli byste se správně namazat krémem čtvrt až půl hodiny před tím, než vyrazíte na slunce. Pokud se pohybujete ve městě, stačí ochranný faktor 15.

„Používám padesátku, ať jdu jenom po městě, nebo jedu na dovolenou, vždy mám padesátku,“ uvedla jedna z dotázaných obyvatel Prahy. „I když třeba nesvítí sluníčko, krém používám, protože nikdy nevíte, kdy na vás vykoukne,“ řekla další. Ne všichni ale její obavy sdílejí.

„Pokud víte, že máte opravdu citlivý typ pleti, hodně mateřských znamének a vyrážíte někam k rovníku na dovolenou, sáhněte po nejvyšším faktoru, který dnes v Evropě existuje, tedy SPF 50+,“ radí dermatoložka Monika Arenbergerová.

Zvláštní pozornost by se při pobytu na slunci měla věnovat dětem. Pro ně jsou určené speciální krémy na opalování a podle dermatologů se do nich vyplatí investovat. „Za prvé mají vysoké SPF. Za druhé jsou hypoalergenní, což znamená, že nepodráždí citlivou dětskou pleť. Je také důležité, že jsou voděodolné, protože děti často chodí do vody a hned z ní zase ven,“ řekla Arenbergerová.

Velmi důležité je chránit si před sluncem především hlavu, bráníte tak i úžehu. Měli byste si ji namazat a použít ještě další ochranu, například obyčejnou kšiltovku.

Tagy: