Další rána pro producenta Pulp Fiction a „oběť“ kampaně #metoo. Weinstein trpí rakovinou

Harveymu Weinsteinovi, bývalému filmovému producentovi odsouzenému za sexuální delikty, byla podle zdroje z jeho okolí diagnostikována chronická myeloidní leukémie. V tuto chvíli údajně podstupuje léčbu ve věznici Rikers Island v New Yorku, kde je zadržován. Informoval o tom web CNN.

Zdravotní stav filmového magnáta jeho zástupci odmítli komentovat. Weinsteinův vězeňský konzultant a zástupce pro zdravotní péči Craig Rothfeld ale vyjádřil rozhořčení nad únikem informací.

ČTĚTE TAKÉ: Čemu všemu čelí rapper Diddy a které celebrity se účastnily jeho divokých večírků?

„Je znepokojivé a nepřijatelné, že takto soukromé a důvěrné záležitosti týkající se zdraví se staly předmětem veřejné diskuze. Z úcty k panu Weinsteinovi nebudeme poskytovat žádné další komentáře,“ uvedl Rothfeld pro CNN.

Co je chronická myeloidní leukémie?

Chronická myeloidní leukémie (CML), kterou má Weinstein trpět, je typ rakoviny kostní dřeně, která ovlivňuje produkci krevních buněk. Nemoc se obvykle vyvíjí pomalu, ale pokud není léčena, může přejít do akutní fáze. Podle Americké společnosti pro rakovinu přibližně 15 až 30 % pacientů s CML může vyvinout akutní myeloidní leukémii.

Každoročně se v ČR odhalí asi 150 až 200 nových případů tohoto onemocnění, ve Velké Británii kolem 750 a v USA zhruba 4 500 nových případů ročně. V zásadě se jedná o poměrně vzácné onemocnění, poznamenává lékařka Daniela Žáčková v publikaci zveřejněné na webu.

Harvey Weinstein a #MeToo

Harvey Weinstein, kdysi jeden z nejmocnějších mužů Hollywoodu stojící za filmy jako Pulp Fiction: Historky z podsvětí či Zamilovaný Shakespeare, se stal ústřední postavou skandálu, který odstartoval hnutí #MeToo. V roce 2017 několik žen veřejně obvinilo Weinsteina ze sexuálního obtěžování, zneužívání moci a znásilnění. Mezi prvními, kdo proti němu vystoupil, byla herečka Ashley Juddová. Brzy se přidaly další slavné ženy včetně Gwyneth Paltrowové, Angeliny Jolieové a Rose McGowanové.

Hnutí #MeToo se stalo globálním fenoménem, kdy tisíce žen i mužů po celém světě začali veřejně sdílet své zkušenosti se sexuálním obtěžováním a zneužíváním. V roce 2020 byl Weinstein odsouzen k trestu odnětí svobody ve výši 23 let. Tento rozsudek však v roce 2024 zrušil odvolací soud. Na svobodu se Weinstein zatím nedostal, jelikož byl loni v Los Angeles odsouzen také k 16 rokům vězení za znásilnění v jiném procesu, který se týkal případu z roku 2013.

Soudní bitvy pokračují

Weinstein se má znovu postavit před soud 12. listopadu 2024, kdy bude opět projednáván případ, u nějž odvolací soud zrušil předchozí verdikt. Weinsteinův mluvčí Juda Engelmayer se odmítl vyjádřit k tomu, zda by rakovina mohla vést k odkladu soudního řízení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozmlácený pokoj zpěváka Liama Payna byl plný drog. Policie zveřejnila fotky z místa tragédie

Tagy:
krimi celebrity napadení Harvey Weinstein komplikace Showtime Hnutí Me Too leukemie zdraví umění a zábava umění, kultura, zábava a média trestná činnost, právo a spravedlnost společenská rubrika soud