PŘEHLEDNĚ: Čemu všemu rapper Diddy čelí a které celebrity se účastnily divokých večírků?

Sean „Diddy“ Combs, jedna z nejvýraznějších osobností amerického hudebního průmyslu, čelí vážným obviněním, která zásadně otřásla jeho kariérou. Od dětství ovlivněného tragédií, přes budování hudebního impéria Bad Boy Entertainment, až po divoké večírky a údajné násilí – Diddy se vždy pohyboval na hraně mezi slávou a skandály. V roce 2024 jeho problémy dosáhly vrcholu, byl zatčen kvůli obviněním z obchodování s lidmi, sexuálního zneužívání a vydírání.

Dětství a dospívání

Sean „Diddy“ Combs se narodil 4. listopadu 1969 v newyorském Harlemu, ale vyrůstal na předměstí Mount Vernon. Jeho dětství poznamenala vražda jeho otce Melvina Earla Combse, který zemřel, když byly Seanovi pouhé dva roky. Zabili ho kvůli spojení s drogovým podsvětím, především s narkobaronem Frankem Lucasem, jehož příběh byl ztvárněn ve filmu Americký gangster režiséra Ridleyho Scotta, uvádí zpravodajství BBC.

ČTĚTE TAKÉ: Nevídaná chyba v americkém seriálu o NHL. Místo Pastrňákova otce ukázali českou ikonu

Seanova matka Janice Combsová tak stála před těžkým úkolem – musela vychovat syna sama. Pracovala jako modelka a asistentka pedagoga, aby jim zajistila lepší život.

Počátky kariéry

Diddy již od mládí vynikal neuvěřitelnou energií a ambicemi. Na střední škole Mount Saint Michael Academy se věnoval sportu, zejména fotbalu, a získal dokonce titul v divizi. Po střední škole začal studovat obchod na prestižní Howardově univerzitě ve Washingtonu, kde se nechvalně proslavil pořádáním extravagantních večírků.

V roce 1990 se rozhodl se studiem skončit a plně se věnovat hudební kariéře. První významnou příležitost dostal v Uptown Records, kde začínal jako stážista. Díky svému nasazení a obchodním schopnostem na kariérním žebříčku rychle postupoval.

První velký skandál

Diddyho kariéru provázely skandály od začátku. V roce 1991 došlo k tragédii, když pomáhal organizovat basketbalový zápas a koncert celebrit na City College v New Yorku. Při špatně zorganizované akci se do tělocvičny, která měla kapacitu 2 730 lidí, dostalo téměř pět tisíc návštěvníků.

V následné tlačenici zemřelo devět lidí a dalších 29 bylo vážně zraněno, připomíná deník Daily Beast. Vyšetřování ukázalo, že Diddy najal nezkušené bezpečnostní pracovníky a organizační tým nebyl na tak velký dav připraven. Tvrdil pak, že za bezpečnostní opatření na akci nenese odpovědnost, záležitost byla nakonec vyřešena mimosoudním vyrovnáním.

Založení Bad Boy Entertainment

Po svém odchodu z Uptown Records v roce 1993 se Diddy rozhodl založit vlastní nahrávací společnost – Bad Boy Entertainment. Ta se záhy stala jedním z nejvýznamnějších hip-hopových vydavatelství, které hrálo mimo jiné klíčovou roli v kariéře legendárního rappera Christophera Wallacea, známého jako Notorious B.I.G.

Ten zaznamenal jedny z nejvyšších prodejů a jeho spolupráce s Diddym pomohla definovat zvuk 90. let. Bad Boy Entertainment se však nevěnovalo pouze hudbě. Diddy své umělecké ambice přetavil v milionový byznys, který zahrnoval nejen hudbu, ale i módní značky a další podnikatelské aktivity.

Jeho život však provázely také tragické události. Jednou z nejhorších byla právě vražda rappera vystupujícího pod pseudonymem Notorious B.I.G., která zůstává dodnes nevyřešená. Byl zavražděn 9. března 1997 v Los Angeles, jen šest měsíců po smrti Tupaca Shakura, další hvězdy hip-hopové scény. Obě vraždy byly spojovány s rostoucím napětím mezi východním a západním pobřežím USA. Spekuluje se, že Diddy byl do obou případů zapleten. S tvrzením, že za násilnou smrt obou rapperů může on, přišel opakovaně například Eminem, upozornil deník Variety.

Incident v nočním klubu

Další Diddyho velký skandál přišel v roce 1999, kdy rapper, jeho tehdejší přítelkyně Jennifer Lopezová a kolega Shyne byli v nočním klubu, kde došlo k hádce. Po ostré slovní výměně došlo ke střelbě, při níž byli zraněni tři lidé. Diddy s Lopezovou se pokusili utéct, ale zadržela je policie, která v Diddyho autě nalezla nelegálně držené zbraně.

Diddy byl nakonec osvobozen. Naopak Shyne byl za střelbu odsouzen k deseti letům vězení, přestože svědkyně tvrdila, že na ní toho večera střílel Diddy.

Četná obvinění

V roce 2015 se Diddy dostal do potyčky s fotbalovým trenérem svého syna, napadl ho činkou. I když byl zatčen a obviněn, obvinění bylo později staženo. Diddyho právní zástupce tehdy uvedl, že zprávy médií o incidentu byly „zcela nepřesné“, poznamenalo zpravodajství BBC.

V roce 2019 přišlo první obvinění ze sexuálního zneužívání, které vznesla jeho bývalá přítelkyně, modelka Gina Huynhová. Tvrdila, že byla během jejich pětiletého vztahu vystavena fyzickému týrání.

V prosinci 2023 přidala obvinění z fyzického týrání další z Diddyho bývalých partnerek, zpěvačka Casandra Elizabeth Ventura, známá jako Cassie. Tvrdila, že ji pravidelně bil, kopal do ní a znásilňoval. Popsala i Diddyho věhlasné večírky, známé jako „freak offs“, kde mělo docházet k několikadenním sexuálním orgiím pod vlivem drog, k nimž údajně účastníky nutil a natáčel je přitom. Diddy veškerá obvinění popřel a případ byl nakonec urovnán finanční kompenzací.

Vlna, kterou Cassie rozpoutala, nabrala na síle, a své špatné zkušenosti přidaly i další ženy. Jedna z nich pod příslibem zachování anonymity uvedla, že ji v roce 1991 spolu s dalším mužem nutili k sexu. Ve stejném roce měl Diddy zdrogovat a sexuálně napadnout i studentku vysoké školy Joi Dickerson-Nealovou. Útok si měl navíc natočit a vydírat ji. Další obvinění přišlo od Lizy Gardenové, kterou prý spolu s její kamarádkou před třiceti lety znásilnil v pouhých 16 letech.

V únoru 2024 se k obviněním přidal i hudební producent Rodney Jones Jr., který produkoval devět skladeb na Diddyho albu The Love Album z roku 2023. Rappera obvinil ze sexuálního nátlaku s najatými prostituty. Combs ho prý naváděl k sexu s jiným mužem s tím, že je to „běžná praxe v hudebním průmyslu“. Zároveň ve výpovědi rovněž popsal večírky, na nichž mělo docházet ke zdrogování a následnému znásilňování účastníků, uvedl časopis Rolling Stone.

Policejní razie

O měsíc později federální agenti provedli razii ve dvou nemovitostech vlastněných Combsem v Los Angeles a Miami. V jeho kalifornském sídle zabavili počítače a další zařízení. Podle deníku The Independent objevili také narkotika a přes tisíc lahviček lubrikantů a dětských olejíčků.

Diddyho právník označil razie za „hon na čarodějnice na základě neoprávněných obvinění vznesených v občanskoprávních soudních sporech“. Zdůraznil, že jeho klient je nevinný. Velké množství dětských olejíčků vysvětloval tím, že Američané obvykle nakupují zásoby ve velkém.

V květnu zpravodajství CNN zveřejnilo znepokojivý záznam z hotelové kamery z roku 2016. Je na něm Diddy, který brutálně napadl svou tehdejší přítelkyni Cassie Venturovou. Ženu, která se od něj zřejmě snažila utéct, doběhl na hotelové chodbě, stáhl ji k zemi a nelítostně do ní kopal. Poté ji za vlasy odtáhl zpět do pokoje. Diddy se podle CNN snažil v minulosti neúspěšně podplatit personál, aby tuto nahrávku zničil.

Zatčení a obvinění

V pondělí 16. září byl rapper zatčen v jednom z newyorských hotelů. Diddy v tuto chvíli čelí několika obviněním ze spiknutí za účelem vydírání, obchodování se sexem a provozování prostituce, informovala agentura Reuters. Pokud bude Diddy uznán vinným, hrozí mu dlouholetý trest vězení, ve hře je i doživotí. Soud také opakovaně zamítl možnost kauce, jelikož by podle něj mohl ovlivňovat svědky.

Právní tým kolem Tonyho Buzbeeho zastupuje celkem 120 rapperových údajných obětí. Polovina z nich jsou muži. Pětadvacet z nich bylo navíc podle právníka v době kontaktu s Diddym nezletilých. Nejmladšímu chlapci mělo být pouhých devět let, když přišel na konkurz do studia Bad Boy Records v New Yorku. „Tam měl být sexuálně zneužit Seanem Combsem a dalšími lidmi ve studiu pod příslibem nahrávací smlouvy,“ uvedl Buzbee pro CNN.

Celá řada trestných činů se měla odehrat také na zmíněných Diddyho večírcích. Těm předcházely velkolepé party pro celebrity, zvané white parties (bílé večírky). Mezi jejich pravidelné účastníky patřili například manželé Beyoncé a Jay-Z, zpěvák Justin Bieber, moderátorka Oprah Winfreyová, herci Ashton Kutcher, Leonardo DiCaprio, zpěvačka Mariah Careyová nebo rodina Kardashianových.

Mnoho celebrit se tam údajně dopouštělo trestné činnosti, jak uvedl právník Buzbee. Dodal, že řadu z nich brzy jeho kancelář zažaluje. Už jim prý rozeslal dopisy s požadavky, které „dávají těmto celebritám šanci vyrovnat se s oběťmi a vyhnout se tak veřejnému soudnímu procesu“, cituje magazín TMZ.

O Diddym vzniká také dokumentární seriál na Netflixu, na němž se podílí rapper 50 Cent. Slibuje, že v něm budou odhaleny dosud neznámé detaily celého případu. Rappeři se dlouhodobě nemají v lásce, 50 Cent několikrát řekl, že na řečených večírcích nikdy nebyl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Byl jsem ve velkém nebezpečí, tvrdí Jablonský. Ottová mluví o nadávkách a zraněné noze

Tagy:
CNN vražda společnost průmysl Hollywood kariéra celebrita raper USA skandál trestná činnost Diddy Sean Combs umění a zábava umění, kultura, zábava a média trestná činnost, právo a spravedlnost společenská rubrika