Otřesný případ v Ústí: Žena porodila dítě do záchodu, nepřežilo. Vinu nese i manžel, hájila se

Žena porodila do záchodové mísy, novorozená holčička nepřežila. U soudu tvrdila, že vinu nese i její manžel.

Žena porodila do záchodové mísy, dítě zemřelo

Těžko uvěřitelným případem se začal v úterý zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Třicetiletá žena podle obžaloby porodila děťátko v ústecké čtvrti Mojžíř bez asistence zdravotníků, a to přímo do záchodové mísy. Novorozeně zemřelo, ženě za vraždu hrozí i výjimečný trest.

Celá událost se měla odehrát v bytě v ústecké čtvrti Mojžíř. „Po předchozí nevolnosti spočívající ve zvracení, křečích a tlaku v břiše absolvovala neasistovaný porod, který proběhl na záchodové míse. Novorozenec ženského pohlaví byl z dělohy porozen do vnitřní části záchodové mísy, kde jej ponechala v poloze na břiše hlavou dolů, přičemž po porodu obviněná neposkytla poškozené dostatečnou a adekvátní neodkladnou poporodní péči,“ uvádí v obžalobě státní zástupkyně, podle které se holčička narodila zdravá.

Děťátko se prakticky utopilo kvůli selhání životně důležitých orgánů. „Jsou dvě osoby, který na tom mají vinu: já a manžel. Chtěla jsem zavolat záchranku. Řekl mi, že to vydržím do rána. Holt se to stalo, neposkytl mi první pomoc, nechal mě sedět na záchodě,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS obžalovaná matka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matka odjela na dovolenou, batole nechala samotné doma. Zatímco se fotila u moře, umřelo

Její bývalý manžel obžalovaný není, u soudu bude vystupovat jako svědek. „Zamykal mě doma, nikam mě nepouštěl a bral mi i klíče od bytu. Šest let jsem to trpěla, nemuselo k tomu dojít, kdyby byl normální člověk. Pokud z toho nevyváznu, a on jo? Tak mu to nedaruju,“ reagovala žena, které se zastal i její strýc.

Selhal stát, zastává se ženy strýc

„Úmrtí dítěte bylo pouze důsledkem selhání státní moci, policie a OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí, pozn. red.), protože stát měl ochránit matku a manželku před domácím násilím,“ řekl zmocněnec a strýc obžalované ženy Jiří Fábik.

Úterní hlavní líčení soud nakonec odročil na srpen. Ženě totiž zpřísnil původní kvalifikaci z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti na vraždu. „Soud jednání, pro které je obžalovaná stíhána, kvalifikuje jako zločin vraždy na dítěti mladším 15 let, případně jako zločin vraždy novorozeného dítěte matkou. Obžalovaná má právo na poskytnutí lhůty k přípravě na hlavní líčení, té žádosti soud musel vyhovět,“ uvedl soudce Martin Majchrák.

V případě prokázání viny jí hrozí trest vězení na 15 až 20 let, případně i výjimečný trest.

Tagy: