Zdražení dopadlo i na domovy důchodců. Za služby si klienti od března připlatí

Pečovatelský dům

Seniorům zrušili svačiny

Platby za sociální služby by se měly zvýšit, a to už od prvního března. Aktuálně jejich poskytovatelé nemohou od svých klientů požadovat více než 210 korun na ubytování a 170 korun za stravu na den. A to je podle jejich zkušeností vzhledem k prudkému růstu cen zoufale málo.

Celých osm let zůstaly částky maximálních úhrad za sociální služby stejné. Na druhou stranu ceny za zboží a služby stále rostou. To mnohé domovy pro seniory nutí vařit méně pestrou stravu nebo třeba zrušit svačiny.

Ty už nedávají například v domově pro seniory v Litoměřicích, jinak by prý nemohli klientům poskytovat dostatečně pestrou a nutričně vyváženou stravu. Od 1. března by ale měla přijít změna s novou vyhláškou. „Novelizace umožní výběr vyšších úhrad od těch klientů sociálních služeb, kteří mohou a chtějí platit více,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

„Budeme moci vařit za zhruba 205 korun, což je dostačující částka, abychom se vrátili zpět ke svačinám,“ sdělila Karolína Wankovská, ředitelka Charity Litoměřice. A s navýšením částek souhlasí také v Chomutově. „Již několik let byly částky stejné a peníze nám v organizaci chybí,“ doplnila ředitelka Sociálních služeb Chomutov Alena Tölgová.

Proti nejsou ani někteří klienti. „Všechno je drahé, sleduji to na internetu a všude vidím, jak jdou ceny nahoru. Proto musí jít nahoru i zde, s tím musí všichni počítat,“ řekl jeden z klientů domova v Chomutově. Jiná klientka doplnila, že pokud by si vařil doma, finančně by zřejmě nevystačil.

Jiní se ale obávají, že na úhradu poplatků nebudou mít peníze. „Bude to hrozné. Nevím, jak to udělám, a nemám nikoho, kdo by mi to platil,“ dodala další klientka. Podle ministerstva se však chudších obyvatel domovů seniorů změna nedotkne. „Novelizací nebude nijak dotčena ochrana nízkopříjmových uživatelů sociálních služeb, protože 15 procent důchodu musí klientům podle zákona o sociálních službách vždy zůstat k volnému využití,“ doplnila Davidová.

Kvalita služeb bude ale pro všechny klienty stejná. Navýšení by tak podle ministerstva práce a sociálních věcí mělo mít minimální sociální dopady.

Tagy: