Za topení dvojnásobek, školy utáhnout kohoutky. Konec dodavatele překvapil Nový Bor

V Novém Boru zkrachoval dodavatel teplárny

Krachy dodavatelů

Tisíce obyvatel Nového Boru čelí výraznému zdražení tepla. Tamní teplárna přišla o dodavatele plynu, který náhle ukončil činnost. Nový dodavatel, kterého musela teplárna narychlo sehnat, je ale výrazně dražší. Cena za vytápění tak lidem stoupne téměř dvojnásobně.

Třetina obyvatel města, hlavně lidé ze sídlišť, ale i školy nebo Dům s pečovatelskou službou. Všude tam teplo dodává městská teplárna. V polovině ledna ale její dodavatel plynu, firma Lumius, náhle ukončil činnost. Na teplárnu jako na velkoodběratele se přitom nevztahuje režim dodavatele poslední instance.

„Zpráva o úplném konci dodávek přišla úplně nečekaně, museli jsme během tří dnů sehnat nového dodavatele,“ uvedl jednatel teplárny Michal Vlček. Tisíce zákazníků teplárny teď dostaly nepříjemnou zprávu.

„O dva a půl tisíce nám to zdražili, zničehonic,“ stěžuje si obyvatelka Nového Boru „O sto procent, já platím osm tisíc a mám patnáct tisíc důchod, vždyť to je hrozná situace,“ popisuje další. „Do této doby to bylo zhruba 580 korun za gigajoul, nově to je 990 korun,“ uvedl konkrétní čísla starosta města Jaromír Dvořák.

Chladno bude i ve školách

Vytápění zdraží i místním školám, ty už dostaly od radnice pokyn, aby s teplem začaly šetřit. „Probrali jsme to s řediteli škol, ale rozhodně nechceme, aby to skončilo, že se žáci budou učit v bundách,“ uvedl Dvořák.

Firma Lumius se specializovala na velkoodběratele jako jsou právě městské teplárny, takže i když těch odběratelů nebylo mnoho, ve výsledku konec společnosti postihne desítky tisíc lidí. Do problémů se Lumius dostal vloni na podzim, už tehdy začal s ukončováním smluv, od plynu odstřihl například teplárnu vytápějící domácnosti v Hejnicích na Liberecku. Teď činnost ukončil definitivně.

„Bezprecedentní situace na trzích s energiemi i přes veškeré úsilí neumožňuje firmě dále poskytovat zákazníkům služby za výhodných podmínek, na které byli po léta zvyklí,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Teplárna bude muset za plyn platit o desítky milionů korun víc a tyhle peníze teď chce po firmě Lumius vymáhat soudně. „Budeme škodu samozřejmě vymáhat, protože máme stále platnou smlouvu, která nám garantovala určitou cenu,“ řekl Vlček. Hrozbu soudního sporu firma Lumius komentovat odmítla.

Tagy: