Zdrcená matka o pedofilovi Janu R.: Spal s dcerou v posteli. Chci ho najít a vykastrovat

Jan R. vedl tábory a kroužky v Liberci. Policie ho obvinila ze znásilnění dítěte.

Další důležité svědectví k otřesnému případu muže z Liberce

Sedmiletá holčička pod jednou peřinou s nahým mužem na dětském táboře, tak začala otřesná kauza znásilnění pěti dětí v Liberci. Reportérovi CNN Prima NEWS se podařilo získat další detaily o tom, co vedlo ke stíhání Jana R., předsedy spolku Děti ráje železnice. Před kamerou promluvila matka dívenky, kterou zneužil během jarního tábora muž v minulosti již dvakrát trestaný pro znásilnění dítěte. „Měla jsem chuť ho zabít, najít ho a vykastrovat,“ přiznala matka holčičky, která kvůli ochraně dětské oběti zůstala v anonymitě.

Můžete popsat, jak jste se dostala do kontaktu s Janem R.?
Narazila jsem na nabídku na Facebooku, hledala jsem pro dceru tábor na jarní prázdniny. Napsala jsem mu, komunikovali jsme o volných termínech, o programu. Nepřišlo mi nic divného, nenarazila jsem ani na negativní recenze. Dcera se z tábora vrátila spokojená, popisovala, že byli třeba v dinoparku, že vyhrála nějakou medaili. Jediné, co mě zarazilo, byla informace, že spali někde v bytě, o tom nebyla řeč.

Jak jste na to reagovala? 
Říkala jsem si, že to asi byla nějaká záložní varianta, protože byla ještě hodně zima. Dětí tam nebylo moc, dcera říkala, že asi osm. Až po měsíci mi zničehonic řekla, že jí ten pán dělal nechutné věci. To jsem se zhrozila. Říkala, že vedle ní spal nahý jen v tričku a že se jí pokoušel stahovat trenky. Nejdřív říkala, že se jí to pokoušel strkat dopředu, pak z ní ale vypadlo, že jí to dával jen na kůži. Zkoušel to prý opakovaně, ráno i večer. Přitom v té místnosti spaly i další děti.

To pro vás musel být šok...
To byl. Měla jsem chuť ho zabít, najít ho a vykastrovat. Šla jsem s ní hned na policii, dcera to všechno odvyprávěla a zakrátko jsem se dozvěděla, že ho zadrželi.

Dcera mi říkala, že ta paní o tom věděla, že s ní spí v posteli. Nerozumím tomu, proč není obviněná jako spolupachatelka.

Pak asi přišlo další překvapení, když jste zjistila, co je Jan R. vlastně zač. Že spolek, který pořádá tábory, vede člověk v minulosti dvakrát odsouzený za znásilnění dítěte. Že nových obětí je včetně vaší dcery už pět a zřejmě ještě další přibudou...
Je to hrůza. Nejde mi na rozum, jak je něco takového možné. Jak mu to mohli dovolit?

To je otázka, kterou si klade hodně lidí. S Janem R. se na akcích spolku podílela i jeho žena, ostatně děti spaly v jejich bytě. Myslíte, že o tom, co dělá, věděla?
Já jsem přesvědčená, že ano. Ptala jsem se dcery, jestli ta paní nějak zakročila. A ona mi řekla, že ta paní o tom věděla, že s ní spí na posteli. Nerozumím tomu, proč není obviněná jako spolupachatelka.

Jak se zážitek na vaší dceři podepsal?
Má noční můry, špatně spí, pořád ho prý vidí před očima. Je malá, ale chápe, že se stalo něco špatného. To, že to musela znovu vyprávět cizím lidem, jí asi přitížilo, ale chápu, že to bylo nutné. Musíme s ní k psychologovi, bohužel stále čekáme na termín.

Tagy: