Zelené brzdové světlo? Slováci testují převratný vynález, má pomoct zvýšit bezpečnost

Díky přednímu zelenému brzdovému světlu chodci včas zjistí, zda je přijíždějící auto před přechodem registruje a zpomaluje. Zelená přední brzdová světla se budou testovat na slovenských autobusech, taxících či donáškových a jiných vozidlech. Součástí testování bude i průzkum veřejného mínění účastníků silničního provozu. Projekt realizuje Žilinská univerzita.

„Zelené přední brzdové světlo není barevný doplněk, ale nový bezpečnostní prvek automobilu. Společnost vyvíjí technologii, díky které chodci na přechodech pro chodce zjistí, zda auto zpomaluje a zda mohou bezpečně přejít přes silnici,“ uvedla Paula Ďuranová, mluvčí fimy Lumaco, která zelený LED pás vyvinula. Dodala, že přední brzdové světlo je důležité i pro řidiče, kteří ho vidí ve zpětném zrcátku.

Do praxe má zatím daleko

Testování bude podle Ďuranové trvat devět měsíců na 3 000 motorových vozidlech zejména v Trenčínském samosprávném kraji a ve městech Trenčín, Prievidza, Partizánske a Žilina, ale také v Bratislavě a v Německu.

Podle mluvčí Trenčínského samosprávného kraje (TSK) budou světla umístěna i na vozidlech příměstské dopravy SAD Trenčín a Prievidza, na automobilech Správy silnic TSK a na služebních vozidlech Úřadu TSK.

Přes podporu z vedení Evropské unie má tento nový bezpečnostní prvek ještě poměrně daleko k povinnému nasazení na každé nové auto prodané v EU. Podle informací portálu tvnoviny.sk je evropský parlament myšlence nakloněn, ale chce ji mít podloženou i údaji z praxe. Právě proto došlo k nasazení této technologie na denně používaná auta. Výsledky testování budou směřovat k zavedení předního brzdového světla do praxe na území Slovenska i celé Evropské unie. Vyhodnocení provedou odborníci ze Žilinské univerzity.

Tagy: