Zelenskyj přirovnal ruské útoky na Ukrajinu k nacismu. Americké Židy požádal o podporu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal na konferenci předsedů amerických židovských organizací o podporu. Detailně přitom popsal zkázu, kterou na Ukrajině dosud napáchala ruská invazní vojska. Řádění přirovnal k tažení nacistické armády napříč Evropou. Zelenskyj má židovský původ.

„Je to čistě nacistické chování. Nemohu to ani jinak popsat. Bombardují vše, co se hýbe,“ řekl Zelenskyj ve videohovoru na konferenci předsedů amerických židovských organizací. Znovu také vyzval Západ, aby nad Ukrajinou zavedl bezletovou zónu. To však NATO kvůli přímému zapojení do konfliktu zatím odmítá.

Zelenskyj prošel seznam měst a obcí, které podle něj zničily ruské síly. „Naši lidé se vrhají před tanky. Abyste rozuměli tomu, co se tu děje,“ zmínil statečnost civilistů ukrajinský prezident. Rusové podle něj nenechají lidi opustit města, která napadli, znemožňují tam dovážet potraviny a odpojují elektřinu.

„To vše se dělo v době nacismu,“ zdůraznil Zelenskyj. Stávající situaci přirovnal k holokaustu s tím, že zde jde o přežití ukrajinského národa. Rusko svou invazi na Ukrajinu, kterou zahájilo 24. února, nazývá „zvláštní vojenskou operací“, jejímž cílem je Ukrajinu odzbrojit a odstranit její lídry, které označuje za neonacisty.

Podle Ukrajiny a jejích spojenců si Rusko vytvořilo záminku k útoku, jehož cílem je si podrobit 44milionový národ. Zelenskyj posluchačům řekl, že rozsah ruského útoku na jeho zemi byl stejně nečekaný a devastující, jako byly pro Američany teroristické útoky z 11. září 2001.

V úterý v podvečer ukrajinská hlava státu promluví prostřednictvím videohovoru k britským zákonodárcům, potvrdil v pondělí předseda britské Dolní sněmovny Lindsay Hoyle. Podle něj to pro britské poslance bude významná příležitost slyšet, co se na Ukrajině skutečně děje.

Tagy:
válka armáda holokaust Evropa vojáci nacismus NATO nacista pomoc Ukrajina videohovor Volodymyr Zelenskyj USA vojsko Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Židi ruská invaze na Ukrajinu Lindsay Hoyle