Generál Šedivý: Rusové asi přejdou na brutální způsob války, dojde na skutečná zvěrstva

Jiří Šedivý, armádní generál v záloze.

360° (66)

Podle armádního generála v záloze Jiřího Šedivého se Rusům daří na jihu Ukrajiny a postupují směrem na Oděsu. „U Kyjeva a Charkova dochází k tomu, že fronta zpomaluje. Dnes Rusové uvažují, jak budou pokračovat. Přesouvají hlavní síly a zřejmě budeme svědky přesunu na brutální a krutou válku, který má více společného s druhou světovou válkou než se strategií moderních vojsk,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Rusům se daří na jihu a postupují směrem na Oděsu. U Kyjeva a Charkova zpomalují. Podle Šedivého nyní Rusové přemýšlejí, jak budou pokračovat a přesouvají své síly. Obává se „přechodu na brutální krutou válku, která má více společného s druhou světovou válkou než se strategií moderních vojsk“.

Připomněl také útoky na civilisty, které se odehrávaly i v minulosti. „Je to de facto válečný zločin. Historie však ukazuje, že se tomu nikdy válčící strany nevyhnuly. Stává se z toho bohužel pravidlo. Pokud je to však úmysl, tak je to zvěrstvo,“ uvedl. Podle něj se dočkáme toho, že Rusové nebudou rozlišovat, zda jde o vojenský nebo civilní cíl. „Prostě si budou razit cestu a nebude je zajímat, že tam jsou civilisté,“ pokračoval.

Nemyslí si, že by ukrajinská armáda dokázala přejít do rozsáhlé ofenzivy. „Jde o schopnost a potenciál její armády. Mají zbraně horší kvality, stejně jako méně početnou armádu. I ukrajinští vojáci prožijí krizovou situaci,“ domnívá se.

Okomentoval také humanitární koridory v Mariupolu, které již několikrát ztroskotaly. „Je tam obrovské množství lidí. Obě strany by musely zastavit palbu a vytvořit koridor k evakuaci, není to otázka několika hodin. Rusové to však podle mě nemyslí vážně,“ doplnil, proč podle něj dosud tyto koridory nevyšly.

Třetinu armády mají Rusové ještě v záloze

Rusko má i přes problematický postup Ukrajinou podle armádního generála v záloze ještě schovány některé trumfy. „Je potřeba vědět, že Rusové mají ještě pořád nějakou zálohu. Ta záloha ale není definovaná tím, že by měli diametrálně lepší zbraně,“ poznamenal k postřehům týkajícím se zastaralé techniky na straně invazivní armády.

Podle něj Rusové nasadili to, co standardně využívají. „Spíše je otázka, do jaké míry nemají nasazena vojska, která jsou vycvičena na vyšší úrovni než ta, která byla dosud nasazena a evidentně selhala,“ přemítal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Rusové podle Šedivého ještě nepoužili například veškeré kapacity svého dělostřelectva. „Uvidíme, co se stane v příštích hodinách a dnech. V dnešním klidu na frontě se podle mě vojáci přeskupovali a vše začne v dalších dnech, kdy zřejmě uvidíme masivní nasazení všech druhů ruských vojsk,“ doplnil. Podotkl, že Rusové mají ještě zhruba 30 procent vojsk v záloze. „Stále mohou přesunout stovky tisíc vojáků. Je otázkou, čeho chtějí dosáhnout a za jakou cenu,“ uzavřel.

Tagy: