Zelenskyj varuje: Invaze na Ukrajinu byl jen začátek. Rusové budou chtít i další země

Volodymyr Zelenskyj

Ruská armáda odhalila, o co jí na Ukrajině skutečně jde

Invaze na Ukrajinu byla jen začátek. Rusové se chtějí zmocnit i dalších zemí. Ve svém pátečním projevu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Víte, že kdysi mluvili (Rusové) o svém největším snu: vidět Paříž a zemřít. A jejich chování je teď prostě šokující. Protože jejich snem je ukrást záchod a zemřít,“ prohlásila také ukrajinská hlava státu.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. „Po osmi letech brutální války na Donbasu chtělo Rusko náš stát zcela zničit. Doslova zbavit Ukrajince práva na život. Ale ať jsou boje jakkoli kruté, smrt nemá šanci porazit život. To ví každý. Ví to každý křesťan. Je to základní prvek naší kultury. V současné ruské kultuře to už možná neexistuje. Protože abyste mohli udělat všechno to, co udělali Ukrajincům v našich městech, musíte v sobě zabít člověka. Protože člověk jakékoli víry to prostě nemůže udělat,“ zdůraznil Zelenskyj.

S odkazem na páteční komentáře ruského generála Rustama Minnekajeva, zástupce velitele ruského centrálního vojenského okruhu, Zelenskyj řekl, že je jasné, že Ukrajina byla jen začátek.

Ukrást záchod a zemřít

Již dříve Minnekajev uvedl, že Moskva má v plánu zmocnit se celého východního Donbasu. „Dnes se s odkazem na ruskou armádu rozšířila zpráva, že jejím úkolem je nyní údajně nastolit kontrolu nad jihem Ukrajiny a dosáhnout moldavských hranic,“ popsal Zelenskyj.

„Víte, že kdysi mluvili (Rusové) o svém největším snu: vidět Paříž a zemřít. A jejich chování je teď prostě šokující. Protože jejich snem je ukrást záchod a zemřít. To jen potvrzuje, co jsem říkal už mnohokrát: ruská invaze na Ukrajinu byla zamýšlena jen jako začátek, pak se chtějí zmocnit dalších zemí,“ varovala ukrajinská hlava státu.

Podle Zelenského se Ukrajinci budou „bránit tak dlouho, dokud to bude nutné, abychom tyto ambice Ruské federace zlomili“. „Ale všechny národy, které stejně jako my věří ve vítězství života nad smrtí, musí bojovat s námi. Musí nám pomoci, protože jsme na této cestě první. A kdo je další na řadě? Pokud někdo, kdo se může stát dalším, chce dnes zůstat neutrální, aby nic neztratil, je to ta nejriskantnější sázka. Protože ztratíte všechno,“ řekl ukrajinský prezident.

„Jsem vděčný každému z našich obránců, kteří se statečně drží a učí ruskou armádu myšlence, že šance Ruska v této válce mohou být menší než šance Ukrajiny,“ dodal.

Ukrajinský prezident dále řekl, že úkolem číslo jedna pro stát je vybavení armády všemi potřebnými zbraněmi. „Jsem vděčný všem našim partnerům, kteří nás konečně vyslyšeli. Kteří nám poskytli přesně to, o co jsme žádali. Protože víme jistě, že s těmito zbraněmi budeme schopni zachránit životy tisíců lidí. A budeme schopni ukázat okupantům, že se blíží den, kdy budou nuceni Ukrajinu opustit,“ sdělil Zelenskyj.

Ukrajina se snaží vrátit do normálu

Na územích osvobozených od okupantů pokračuje podle Zelenského návrat k normálnímu životu. „Jestliže na začátku tohoto týdne probíhalo odminování v 70 osadách, dnes je odminováno 184 osad. Samozřejmě zbývá ještě mnoho práce. Ale tempo je, myslím, docela dobré. Humanitární štáby působí již ve více než 500 deokupovaných osadách. Denně přibývá téměř 100 osad, do kterých vracíme zdravotnické a vzdělávací služby, orgány sociální ochrany, finanční instituce,“ prozradil ukrajinský prezident s tím, že se v zemi poměrně rychlým tempem obnovuje také dopravní spojení.

„Návrat Ukrajiny do měst a obcí znamená návrat života v plném smyslu těchto slov. Věřím, že k takovému návratu dojde na jihu a na východě Ukrajiny. Ve všech oblastech, kam se pod ruskou vlajkou dostala degradace, ničení a smrt,“ doplnil Zelenskyj.

Tagy:
válka toaleta armáda smrt Moskva vojáci invaze prezident Paříž Ukrajina zbraně proslov varování obnova Spojenci Volodymyr Zelenskyj vojsko osada Rusko Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu