Zelenskyj vyrazil šéfa nejdůležitějšího resortu. Roli hrála korupce, míní americký generál

Ukrajinské ministerstvo obrany opouští Oleksij Reznikov, který během války patřil mezi nejvýraznější členy vlády v Kyjevě. Americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling pro CNN pronesl, že za Reznikovovým propuštěním může stát snaha prezidenta Volodymyra Zelenského očistit zemi od korupce.

Ministerstvo obrany se během válečného stavu stává nejdůležitějším resortem a Reznikov byl jako jeho šéf hodně vidět. Od počátku konfliktu veřejně tužil morálku, živelně komunikoval se Západem, účastnil se nejdůležitějších mítinků, a především byl jedna ruka s prezidentem Zelenským.

I tak blízkého spolupracovníka se ale teď ukrajinský prezident rozhodl odvolat. Reznikov v pondělí potvrdil, že svůj post opouští. Na jeho místo nastupuje Rustem Umerov, rodák z Uzbekistánu, který několik let působil v ukrajinském parlamentu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechceš na frontu, tak plať. Ukrajinci se brání odvodu astronomickými úplatky

Co za tím stojí?

Zelenskyj prohlásil, že důvodem výměny je nutná změna přístupu na ministerstvu obrany. Podle americké CNN i londýnské BBC je ale nejpravděpodobnější, že za rošádou v resortu ve skutečnosti stojí podezření z korupce.

Reznikov sice sám obviněný z korupce nebyl, na jeho ministerstvu ale mělo docházet k řadě skandálů, které byly spojené například s předraženým nákupem armádního zboží.

„Už to bylo na stole pár dní. Ministr obrany byl podezřelý z toho, že je spojený s několika problémy, které mají souvislost s korupcí. Naposledy to mělo mít co do činění se zimními uniformami,“ sdělil pro CNN americký generálporučík ve výslužbě Mark Hertling.

Prezident Zelenskyj už dříve vyhlásil tvrdý boj s korupcí, se kterou se Ukrajina dlouhé roky potýká. Jednou z hlavních motivací je zřejmě snaha přiblížit zemi západním strukturám – jak NATO, tak Evropská unie pro přijetí mimo jiné vyžadují právě potlačení korupce. Zelenskyj se tak ve svém boji nesmiloval ani nad vysoko postaveným mužem, jakým Reznikov byl.

„Je to velká škoda, protože Reznikov je ze všeho nejvíce velký přítel Západu. Každopádně v minulosti byla korupce na Ukrajině jedním z největších problémů. Zelenskyj se to snaží změnit a dělá posledních několik let velmi dobrou práci. Ale stále je ve vládě trochu zakořeněná korupční kultura a mnoho lidí o tom ví. Už v roce 2016 mi vojáci, kteří působili na Donbasu, říkali, že jejich největší obava byla, že jejich generálové a plukovníci budou zkorumpovaní. Něco takového už na Ukrajině tolik nevidíme, bojují tvrdě. Jsou tu ale stále jednotlivci, kteří mohou situaci zneužít,“ myslí si Hertling.

Podle něj je problém korupce nejen v ukrajinské politice, ale i v armádě. Americký generálporučík ve výslužbě se ale nedomnívá, že by změna na ministerstvu nějak ovlivnila současné vedení války.

Co bude s Reznikovem?

I když je odstoupení z ministerského postu pro Reznikova politická prohra, žádná pomsta se na něj nechystá. Web BBC spekuluje, že se Reznikov zřejmě stane novým velvyslancem ve Velké Británii, jelikož si s britskými politiky vytvořil dobré vztahy.

Zatímco na Ukrajině řeší škatulata na ministerstvu, v Rusku se v pondělí scházejí prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan. Web Al-Džazíra napsal, že turecký prezident se zřejmě bude snažit Putina přesvědčit, aby se vrátil k původní obilné dohodě. Moskva ale požaduje alternativní pakt.

Tagy:
nákupy obvinění korupce ministr obrany Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Olexij Jurijovyč Reznikov Rustem Umarov