Turecko znovu v roli vyjednavače. Dohoda o obilí s Ruskem má vyšachovat Ukrajinu

Rusko se snaží s Tureckem dohodnout na alternativě k obilné dohodě, od které Moskva v polovině července ustoupila. Hlavní roli má tentokrát hrát nikoli ukrajinské, ale ruské obilí. V nově diskutované dohodě by Ankara mohla převzít komodity od Kremlu a distribuovat je chudým státům, napsala agentura Reuters.

Minulé léto Rusko po táhlých jednáních s Tureckem a OSN přistoupilo na obilnou dohodu, která garantovala bezpečný koridor pro obchodní lodě ze tří ukrajinských přístavů – Čornomorsku, Oděsy a Južnije.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt na každém kroku. Ruský plán vyšel, Ukrajina se stala nejzaminovanější zemí

Ukrajinská obchodní plavidla i přes válečný stav dokázala v určité míře vyvážet obilí, hnojiva a další komodity. Dohoda se v pravidelných intervalech prodlužovala. Až do letošního července. V polovině měsíce Rusko od dohody odstoupilo.

Moskva obratem zahájila blokádu a prohlásila, že se teď na veškeré obchodní i civilní lodě v Černém moři nahlíží jako na plavidla, která mohou sloužit vojenským účelům a ruská armáda po nich může pálit. Ukrajinské obchodní lodě se od té doby snaží hledat alternativní trasy, díky nimž by se podařilo komodity vyvézt. A některým se to daří.

Export ruského obilí

Rusko od původní dohody odstoupilo, protože prý nedocílila většího odbytu ruského obilí a Kreml nemá důvod v ní pokračovat. A právě ruské obilí má hrát hlavní roli v alternativní dohodě, kterou má Moskva domlouvat společně s Tureckem.

Ankara hraje od začátku války roli vlajkového prostředníka mezi Ruskem a Západem. Ačkoli Ukrajinu vojensky podporuje, udržuje i diplomatické spojení s Kremlem. V současnosti se podílí na tvorbě nové obilné dohody.

Ve čtvrtek a pátek budou o její podobě v Moskvě jednat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho turecký protějšek Hakan Fidan (ten v minulém týdnu navštívil Kyjev). Informoval o tom list The New York Times.

Podstatou dohody je zajištění dodávek obilí pro chudé státy, které byly doposud závislé na obilí z Ukrajiny.

„Na základě plánu by Rusko za finanční podpory Kataru poslalo za sníženou cenu do Turecka miliony tun obilí. Turecko by ho následně zpracovalo a poslalo potřebným zemím,“ napsala o ruském plánu agentura Reuters.

Další jednání

Jakou motivaci pro vyplnění takové dohody má Katar, není zřejmé. Bohatý emirát se už po ztroskotání původní obilné smlouvy zavázal, že bude zdarma dovážet obilí do šesti chudých afrických států.

Po Fidanovi se má do Ruska brzy vypravit také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten má jednat s Vladimirem Putinem, a to údajně už v pondělí. Agentura Bloomberg spekuluje o tom, že Erdogan bude chtít přesvědčit Putina, aby se vrátil k původní obilné dohodě, která umožňovala vývoz ukrajinského zboží.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drony útočily v Rusku i na Ukrajině

Tagy: