Zemana se nebojíme, vzkazují lídři koalic. Kryje Babiše a ten zase jeho, tvrdí

Petr Fiala a Ivan Bartoš v Partii Terezie Tománkové.

Slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že vládu bude sestavovat strana, která získá nejvíc poslanců, a nikoliv koalice, nechává lídry opozice v klidu. Do sněmovních voleb se chystají zatím dvě koalice – Piráti a STAN na jedné kandidátce, na druhé ODS, TOP 09 a lidovci.

„Výroky pana prezidenta nemohou nikoho překvapit. Netají se tím, že je mu blízký Andrej Babiš. Viděli jsme to po minulých volbách, vidíme to po celé volební období. Odporuje to zvyklostem, ale je to prostě tak. Nenecháváme se tím zneklidnit. Očekáváme, že koalice volby vyhraje. My jsme jediná varianta pro lidi střední třídy,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš si chce povolební postup se Zemanem vyjasnit. „Před několika týdny jsem si předjednal schůzku s panem prezidentem. Rád si s ním popovídám o tom, jak to bylo myšleno,“ uvedl.

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan řekl, že koalice s Piráty je transparentní. „Jsme koalice, která spolu půjde do vlády, nebo do opozice. Pokud bychom ve volbách zvítězili, voliči věděli, koho volili. Doufáme, že pan prezident bude respektovat to, jak je koncipován náš volební systém. Protože i vítězství koalice se počítá jako vítězství. Nebojíme se,“ reagoval Rakušan.

Předseda lidovců Marian Jurečka zase prohlásil, že Miloš Zeman měl ve své minulosti spoustu pozoruhodných výroků. Obecným zvykem podle něj je, že vládu sestavuje ten, kdo nalezne většinu ve Sněmovně.

„Pan Zeman ví, že si teď může dělat, co chce. Kryje premiéra a ten kryje jeho. V předstihu proto deklaruje, že bude chtít držet Andreje Babiše všemi prostředky u moci. Jsem ale přesvědčena, že ten prohraje volby a nová většina v Poslanecké sněmovně už senátní žalobu na prezidenta nebude blokovat,“ komentovala na Twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

ANO je pravicové, odmítl Hamáček Zemanův návrh

Prezident Zeman v rozhovoru pro MF DNES uvedl, že možnost sestavit vládu dostane strana, která získá nejvíc poslanců. I když se partaje chystají kandidovat v koalici na jedné kandidátce, jejich volební zisky se ve Sněmovně rozdělí mezi jednotlivé strany, které budou mít samostatné poslanecké kluby.

Zeman také prohlásil, že koalici by před volbami mohly uzavřít i vládní hnutí ANO a ČSSD. Jejich lídři to ale odmítají. Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že ANO je ve své podstatě pravicové. Podle Hamáčka to dokazuje hlasování o daňovém balíčku, v rámci kterého ANO spolu s ODS prosadily zrušení superhrubé mzdy.

Koalici s ČSSD si nedokáže představit ani Babiš. „ANO vzniklo jako protikorupční hnutí proti tradičním stranám, určitě se s nimi tedy nebude spojovat,“ reagoval premiér.

Tagy: