Krušný návrat německého ministra z dovolené. Naštvaní farmáři ho zahnali zpět na moře

Nepříjemné překvapení čekalo na německého vicekancléře a ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka (Zelení) při čtvrtečním návratu z dovolené. Přístav Schlüttsiel v Severním Frísku, kam se trajektem vracel, zablokovala stovka rozzuřených farmářů svými traktory, někteří se dokonce snažili na trajekt proniknout. Důvodem jejich zloby jsou chystaná úsporná opatření spolkové vlády, a to navzdory tomu, že je kabinet ve čtvrtek zmírnil. Proti zemědělcům musela zasáhnout policie, Habeck se přesto musel vrátit na ostrov Hallig Hooge, odkud pak doplul k pevnině jiným trajektem.

Proti vládě ve Schlütssielu protestovalo více než 100 lidí. Když do místního přístavu dorazil trajekt s ministrem Habeckem, pokusil se dav dostat na jeho palubu. Tomu zabránilo asi 30 policistů, kteří použili i pepřový sprej. Záběry na sociálních sítích pak ukazují střety demonstrantů s policií.

„Ten protest nás překvapil, měli jsme ve službě zhruba 30 policistů. Situaci se ale uklidnit nepodařilo a trajekt s ministrem se musel zase vrátit na ostrov Hallig Hooge,“ cituje deník Bild mluvčího místní policie. Přístav následně opustili i rozzlobení zemědělci. Podle dostupných informací nikdo neutrpěl zranění ani nebyl zatčen.

Habeckovi se tak dovolená protáhla. Podle Bildu totiž ministr dorazil domů až okolo 2:30 ráno.

ČTĚTE TAKÉ: Migranty ubytovalo německé město v luxusním hotelu. Měsíčně žadatelé o azyl stojí desetitisíce

DPA uvádí, že protestní akci kritizovala spolková vláda i opoziční Křesťanskodemokratická unie (CDU). Distancovalo se od ní i vedení Svazu německých zemědělců (DBV). „Osobní útoky, urážky, vyhrožování, nátlak nebo násilí nejsou možné,“ řekl předseda svazu Joachim Rukwied.

Proti úsporám, které naplánovala vládní koalice kancléře Olafa Scholze, zemědělci protestovali už před vánočními svátky. Kabinet jim ve čtvrtek vyšel vstříc a oznámil, že zemědělská vozidla budou nadále osvobozena od daně a že osvobození od daně na naftu pro zemědělské stroje přijde v několika krocích. DPA píše, že zemědělský svaz tato opatření označil za nedostatečná a oznámil, že od pondělka zahájí týden protestů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bartošův plán na zaplnění bytů? Přehazuje odpovědnost na daňové poplatníky, míní politici

Tagy:
Německo trajekt vláda zemědělci daň Olaf Scholz Robert Habeck vláda Spolkové republiky Německo Joachim Rukwied Hallig Hooge Severní Frísko